Tuludeklareerijail tuleb arvestada mitme muutusega

Kaire Uusen
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Liis Treimann.

Esmaspäeva, 16. veebruari hommikust alates saab e-maksuametis esitada deklaratsioone eelmise aasta tulude kohta, sealjuures tuleb arvestada nii mõnegi olulise muudatusega.


Nii on vastavalt seadusele kahanenud maksumäär ja kasvanud maksuvaba tulu summa; muudatused puudutavad ka FIEsid ja elatisabi saajaid.

Rõõmustada võivad lapsevanemad, sest lisanduv maksuvaba tulu on juba esimesest lapsest 27 000 krooni aastas. Näiteks kui deklareerijal on kaks last, saab maksuameti sõnul kasutada 54 000 krooni lisa-maksuvabastust.

Võrdluseks: kui 2007. aastal oli maksumaksjal kaks last, siis sai maksumaksja tagasi tulumaksu ainult ühe lapse eest ehk 5280 krooni, ent 2008. aasta eest saab kummagi lapse pealt tagasi tulumaksu 5670 krooni, mis kokku on seega 11 340 krooni.

«Seda muidugi juhul, kui inimene on ka riigile tulumaksu tasunud,» märkis maksu- ja tolliameti pressiesindaja Annely Erm.

Kui aga laps on näiteks suvel kaks kuud töötanud ja saanud selle eest maksuvabastust juba kohe kasutada, siis selle võrra lapsevanem enam maksuvaba tulu ei saa. Seega peab lapse saadud tulu kajastuma lapsevanema deklaratsioonis.

Kõige enam eksivad inimesed aga uute eluasemelaenude deklareerimisel.
«Näiteks kui ollakse vabaabielus ja laenu võtab üks, kuid korter ostetakse teise nimel, ei saa kumbki mahaarvamist teha,» rääkis Erm.

«Kui laenusumma on suurem korteri ostuhinnast ja ülejääki kasutatakse näiteks mööbli soetamiseks, siis tulumaksutagastust saab ainult korteri ostusummalt, mida kiputakse deklareerides mitte arvestama,» lisas maksu- ja tolliameti pressiesindaja.

Enam makstud tulumaksu tagastamist alustab maksu- ja tolliamet Ermi sõnul 26. veebruaril. Kiiremat tagastust võivad oodata need, kes esitavad elektroonselt deklaratsiooni, mis ei vaja lisakontrolli. Maaomanikest on eelisjärjekorras need, kes on tellinud elektroonse maamaksu teate.

2008. aastal eluasemelaenu võtnud isikud nii kiiresti raha tagasi ei saa, sest maksuamet kontrollib laenuintresside õiget deklareerimist ja laenu sihtotstarbelist kasutamist.
«Paberkandjal esitatud tuludeklaratsioonide alusel alustame tagastust hiljemalt 30. aprillil,» märkis Erm.

Deklaratsioone saab esitada 31. märtsini, kuid infot ja abi antakse kuni 3. aprillini tööpäevadel kella 8–18 infotelefonil 1811, samuti maksuameti kodulehel ja teeninduspunktides. Tänavu oodatakse kokku üle 560 000 deklaratsiooni.

Mis muutub


• 2008. aasta maksuvaba tulu –

27 000 kr

(2007. aastal 24 000 kr)


• Maksumäär

21%

(2007. aastal 22%)


• Lisanduv maksuvaba tulu kuni 17-aastase lapse kohta –

alates esimesest lapsest 27 000

kr (varem teisest lapsest 24 000 kr)


• FIE-le lisanduv mahaarvamine tulust:


1) FIE omatoodetud töötlemata põllumajandussaaduste realiseerimisest saadud tulult kuni 45 000 kr


2)

FIE-le kuuluvalt kinnisasjalt metsamaterjali võõrandamisest saadud tulult kuni 45 000 kr

• Tulumaksuga maksustatakse:


1) elatis, mida füüsiline isik saab kohtuotsuse, kohtumäärusega kinnitatud kokkuleppe või pooltevahelise notariaalselt kinnitatud kokkuleppe alusel


2)

elatisabi

, mida füüsiline isik saab elatisabi seaduse alusel


• Maksustamisperioodi tulust on õigus maha arvata


1) makstud elatis


2)

riigile üleläinud elatisnõude rahuldamiseks makstud summad


Muudatused on rasvases kirjas



Allikas: maksu- ja tolliamet
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles