Ansip: valitsus tundis lisaeelarvet koostades Eesti rahva toetust

Raul Sulbi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peaminister Andrus Ansip.
Peaminister Andrus Ansip. Foto: Peeter Langovits

Peaminister Andrus Ansip ütles Vanemuise kontserdimajas vabariigi 91. aastapäeva


kõnes,  et valitsus tundis lisaeelarvet koostades Eesti rahva toetust ja arusaamist,  et raskel ajal tuleb kokku hoida.

«Seda selleks, et saaksime välja maksta palgad päästeametnikele, politseinikele ja
õpetajatele, et pensionärid saaksid väljateenitud pensioni ja me võiksime toetada lapsi ja lastekasvatamist,» vahendas valitsuse pressiesindaja peaministri sõnu.

«Negatiivse lisaeelarve kokkupanemisel tunnetasime kõikide osapoolte tahet koos töötada ja lahendusi otsida, mille eest tänan siiralt valitsusliidu partnereid,» ütles peaminister Ansip, kelle sõnul on kaheksa miljardi krooni suurune kärpe-eelarve viimase aasta jooksul juba kolmas ulatuslik riigi kulutuste kokkutõmbamine.

«Muu maailma taustal oleme nii toimides tegutsenud erakordse operatiivsusega ja mis väga oluline - oleme suutnud kokku hoida mitte üksnes rahaliselt, vaid ka
riigi ja rahvana,» sõnas valitsusjuht.                             

Ansipi sõnul vajame me kõigi Eesti poliitikute üksmeelt ka mitmete sotsiaal- ja riigihalduse reformide teostamisel, mis on tulevaste eelarvekärbete eelduseks ja seda eesmärgiga, et Eestist saaks targa majandusega riik, kes soovib oma kodanikele suuremat  jõukust ja turvalisust.

«Sellest üksmeelest, nende otsuste tegemisest või  tegemata jätmisest sõltuvad lõpuks pensionäride pensionid, perede  vanemahüvitised, õpetajate palgad, puuetega inimeste toetused jne,» ütles valitsusjuht.

Ansipi sõnul on väike võlakoormus, reservid ja kulude kokkuhoid valitsuse üldteada poliitika ja Eesti üldteada tugevus.

«Palju vähem on räägitud ja veel mitmeid kordi vähem on mõistetud meie maksupoliitika tähtsust Eesti inimeste heaolu senisel kasvatamisel ja eelduste loomisel Eesti majanduse kiireks väljumiseks kriisist,» ütles Ansip, kelle hinnangul
soosib Eesti maksupoliitika majanduskasvu.

«See on meie trump, mida ei tohi majanduslikust rumalusest või erakondlikku omakasu taga ajades maha mängida,» sõnas ta.

Ansip võttis oma kõnes märksõnadena kokku ka valitsuse plaani tulevikuks: euro, madalad maksud, eurotoetused, eksport, uute töökohtade tekkeks soodne
ettevõtluskeskkond, tuumaenergia ning haridus ja ümberõpe.

«Võin teile kinnitada, et plaan ja tahe seda teostada on olemas,» ütles valitsusjuht.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles