Paet: majanduskriis ei tohi areneda poliitiliseks kriisiks

Martti Kass
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti välisminister Urmas Paet.
Eesti välisminister Urmas Paet. Foto: Mihkel Maripuu

Välisminister Urmas Paet rõhutas kohtumisel oma Leedu ja Läti kolleegi Vygaudas Ušackase ja Maris Riekstinsiga täna, et julgeolekualased ja majanduslikud mured on omavahel tihedalt põimunud.

«Üleilmse majanduskriisi oludes on Euroopa ja Ameerika Ühendriikide koostöö tihendamine väga oluline, et tõkestada maailmas pead tõstvat protektsionistlikku majanduspoliitikat,» lausus Eesti välisminister kohtumisel Leedus.

Eeloleval nädalal Brüsselis toimuvast NATO välisministrite kohtumisest kõneldes leidsid välisministrid, et Balti riikide edasises koostöös Ameerika Ühendriikidega saab üks prioriteete olema Afganistani olukorra stabiliseerimine.

«Siin saavad Eesti, Läti ja Leedu koos teiste Euroopa Liidu partneritega oma panust tõhustada,» ütles välisminister Urmas Paet.

Paeti sõnul on Eesti jaoks esmane prioriteet Euroopa ühisraha euro kasutuselevõtt.

«Üheltpoolt kindlustab see meie majanduslikku stabiilsust, kuid omab samuti julgeoleku aspekti,» lausus Paet. «See on ka üks vahend tööpuuduse vastu võitlemisel, muutes meid seega investorite silmis atraktiivsemaks tugevaks osutunud euro tõttu,» lisas ta.

Ministrid arutasid koostöövõimalusi energeetika valdkonnas, mis on selle aasta energiakriisi valguses muutunud üha tähtsamaks teemaks.

Paeti sõnul on vajalik luua toimiv Balti ühine energiaturg koos reaalselt toimivate ühendustega aastaks 2013.

«Samuti tuleb edasi arendada Balti riikide ning Rootsi vahelise energiasilda ning Visaginase tuumajaama projekti. Meil on heameel, et Euroopa Liidu majanduse elavdamise kavas on energiajulgeoleku tugevdamiseks toetused ette nähtud,» lausus välisminister Paet.

«Siit edasi oleks järgmine etapp integreeruda Põhjamaade energiaturuga,» lisas ta.

Välisministrid osalesid hommikul Leedu välisministri kutsel ka Utena raamatukogus toimunud avalikul debatil teemal «Viie aasta kogemused Euroopa Liidus ja NATOs».

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles