Retseptiäri-kodukontoris lõppes pidu surmaga

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vaade retseptiärimehe Andre Ernesaksa Tallinna Karu tänava korteri aknasse.
Vaade retseptiärimehe Andre Ernesaksa Tallinna Karu tänava korteri aknasse. Foto: Liis Treimann

Tallinna Karu 39 maja elanikud kurtsid üleeile, et kõmulise retseptiäritseja korteris käib pidu. Päev hiljem selgus, et selle käigus või pärast seda suri noor mees.



«Praegu on köögiaken pärani ja kostab kõva muusikat,» helistas üleeile Postimehesse Karu 39 maja ärritunud elanik.



Naine rääkis telefonitorusse sosistades, kuidas ta ei julgenud esmaspäeva õhtul oma maja koridoris liikudagi, sest imelikke tuikuvaid mehi vooris maja välisuksest sisse ja välja. «Hirmuga mõtled juba, kas saad uksest sisse või mitte,» rääkis ta.



On teada, et Karu 39 kuuekorruselise maja korteris number 22 väljastab arstihariduseta Andre Ernesaks narkomaanidele kangete uinutite retsepte.



Majaelaniku sõnul oli eelmine nädalavahetus möödunud rahulikult ja sisimas lootis naine, et uuesti avalikkuse ette kistult lõpetas Ernesaks oma ebaseadusliku retseptiäri.



Naine pidi aga esmaspäeval pettuma. «Pidu käis ja oli kindlalt ka vastuvõtt,» rääkis naine. Päeval seisis maja ees ka esimese korruse korteris 22 tegutseva arsti Aleksandr Štšennikovi auto.



Postimees oli tunnistajaks, kuidas esmaspäeva õhtul mõni minut enne kella viit sõitis Karu tänav 39 maja ette takso ja sealt astus välja mustades dressipükstes ning sinise jopega kiilaspäine uduste silmadega mees, must spordikott üle õla. Ta helistas ja hetke pärast ilmus Ernesaks välisuksele ning lasi mehe sisse. Neliteist minutit hiljem astus dressipükstes mees korterist välja ja seadis sammud sadama poole.



Päeval sisenes majja üks nooremapoolne kepiga eesti mees, soni peas. «Mina sisenesin majja hoovipoolsest uksest,» meenutas naabrinaine. «Ernesaks avas kepiga mehele välisukse, aga mind nähes läks ta oma korterisse tagasi ja mehele sisemist ust lahti ei teinud.»



Seejärel hakkas kahe ukse vahele lõksu jäänud kepiga mees majaelanikult nõudma, et lasku naine ta sisse. «Ma kartsin, et lööb vaheuksel kepiga klaasid sisse, ta oli nii marus,» rääkis naine.



Tormakad kliendid


Peale dressipükstes mehe keegi umbes tunni aja jooksul Ernesaksa korterist välja ega sisse ei käinud. Liikumist korteris võis näha ainult tänavapoolsetest,  Ernesaksa nimega sildistatud akendest: soniga 30ndates eluaastates meesterahvas läitis tuikudes sigareti ja tantsis aeg-ajalt üksi seina vastu toetudes.



Teine anonüümseks jääda soovinud majaelanik jõudis koju pärast kella kaheksat õhtul. «Kuulsin küll hääli, aga otseselt pidu siis enam ei peetud,» rääkis mees ning lisas, et kui oleks kõvem pidutsemine käinud, oleks ta kindlasti seda kuulnud.



Eile päeval aga selgus midagi muud. Pisut enne kella ühte sõitis Karu tänav 39 maja ette kiirabi, hetk hiljem politsei.



Uurides selgus, et retseptiäritseja korteris oli õhtune pidu väljunud kontrolli alt ja hommikul ootas Ernesaksa ees üllatus. Korteris lebas 31-aastane surnud mees. Põhja prefektuuri teatel mehel vägivallatunnuseid ei olnud. Millesse ta suri, selgitab kohtuekspertiis.



Koridoris küsisid majaelanikud, mis juhtus. Vastusele, et korteris on inimene surnud, järgnes nende küsimus: kas see arst, kes seal korteris tegutses?



Kia Sorentoga, millega muidu sõidab väidetavalt Ernesaks, saabus maja ette noor tumedapäine naine, kellele väsinud näoga ja vesiste silmadega Ernesaks koridori vastu tuli. Peol toimunut ja mehe surma Ernesaks Postimehele kommenteerida ei soovinud, vaid sulges enda ja naise järel korteri ukse.



Ernesaksa enda sõnul on korter tema elukoht, mille ta ostis poolteist aastat tagasi, et seal oma väikese lapsega elada.



Majaelanike väitel ei ole mees seal aga ühtegi päeva elanud, vaid kasutab korterit, et vastu võtta soomlastest narkomaane, kellele ta uinutite retsepte väljastab.



«Tavaliselt käivad nad ühe- või kahekaupa,» rääkis naabrinaine. Ta  lisas, et kui Ernesaks mõnikord lepitud kohtumistele hiljaks jääb, ootavad kahtlased tüübid meest karjakesi maja ees. «Seda arsti (Aleksandr Štšennikovi – toim) nad pidevalt veavad sinna, sest ta ise püsti ei seisa,» rääkis naine. «Mina ei ole seda arsti vist kunagi kainena näinud,» lisas ta.



Teine arst Milvi Koplus, kelle nimel Ernesaks retsepte välja andvat, olevat majaelanike sõnul samuti aasta tagasi korteris tegutsenud, ent viimasel ajal ei ole teda seal enam näha olnud.


Kaks nädalat ühistu juht



Ernesaksale korteri müünud näitleja Lembit Ulfsak julgustas poolteist aastat tagasi majaelanikke, et tegu on lauluisa Gustav Ernesaksa lapselapsega. Samuti soovitas ta mehe valida korteriühistu juhiks.



Postil oli mees vaid kaks nädalat, sest majaelanikud said teada, millega ta tegeleb. «Ega me tema vastu ole, vaid tema tegevuse vastu,» rääkis üks majaelanik. Teisele elanikule jättis mees aga kohe ebameeldiva mulje.



Mullu juulis võttis tervishoiuamet Ernesaksa firmalt Gradus Gravis tegevusloa ära, kuid mitte narkoäri, vaid kliiniku tegevuseks nõuetekohaste ruumide puudumise tõttu. 2006. aastal paistis Gradus Gravis silma sellega, et küsis toona Tallinnas Uus-Sadama 21 asunud kahe-arsti-kliiniku jaoks haigekassast ligi 13 000 retseptiblanketti.



Sellest ajast alates on Ernesaks taotlenud uut luba tegutsemiseks Karu tänav 39 majas, ent edutult.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles