Kirjanikud ihkavad eluaegseid toetusi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kirjanike liidu esimees Karl Martin Sinijärv usub, et kõige suurema tõenäosusega rahuldatakse neljast esitatud ettepanekust soov anda kirjanikele riigi kulul haigekassakaart.
Kirjanike liidu esimees Karl Martin Sinijärv usub, et kõige suurema tõenäosusega rahuldatakse neljast esitatud ettepanekust soov anda kirjanikele riigi kulul haigekassakaart. Foto: Peeter Langovits

Kirjanike liit tahab kirja­rahvale anda püsiva sissetuleku ja sotsiaalse kindlustunde. Kirja vastavate ettepaneku­tega saatis liit kolmele ministeeriumile.


Kirjanike liidu juhatuse esimehe Karl Martin Sinijärve sõnul on ettepanekutest kõneldud juba aastaid ja praegu ta lihtsalt sõnastas seni jutuks jäänu täpsemalt ametliku kirjana.

«Vastuseid veel ei ole, aga küll nad tulevad,» ütles Sinijärv. Ta rõhutas, et kirja ei maksa võtta häbematu nõudmisena raskel ajal. «Palume oma pädevusest lähtuvalt vastata, millised neist, kas ja millal võiksid teoks saada,» seisab liidu saadetud kirjas sotsiaal-, rahandus- ja kultuuriministrile.

Kuna kiri jõudis ministeeriumidesse alles nädala alguses, ei ole sotsiaalminister Hanno Pevkur ega rahandusminister Ivari Padar jõudnud ettepanekutega veel tutvuda.

«Praeguses keerulises majandusolukorras tuleb selliseid ettepanekuid ja nende mõju enne otsuste langetamist väga hoolikalt kaaluda,» ütles Padar.

Tunnustus pühendumusele

Üks ettepanek oli, et olulisematele kirjanikele võiks maksta eluaegset stipendiumi. Kirjaniku olulisuse võiks Sinijärve sõnul määrata vastav komisjon, mille liikmed mõne aasta tagant uuesti valitaks.

«Pole stipendiume, mille jagamine kõigile meeltmööda oleks,» ütles Sinijärv ja lisas, et kuna praegu pole veel ei stipendiumi ega ka komisjoni, oleks «oluliste» kirjanike valimine ja komisjoni kokkupanek mitte ainult laskmata, vaid veel eostamata karu naha jagamine.
 
Objektiivses komisjonis peaksid tema sõnul kindlasti olema esindatud nii loomeliit, rahastaja kui ka neutraalne, ent asjatundlik hääl.

Sinijärv ei öelnud, keda ta isiklikult olulisteks eesti kirjanikeks peab. «Aga neist üsna mitme nimi algab K-tähega,» märkis ta.

Luuletaja Doris Kareva sõnul on eluaegne kirjanikustipendium põhjendatud. «Aga kahtlemata on neid olulisi kirjanikke väga keeruline välja valida,» ütles ta. Stipendiumi andmisel võiks Kareva sõnul eelkõige mõelda nendele, kes ei saa tervise tõttu teha muud kui kirjutada. «Siis on see täiesti põhjendanud, aga ma ei tea, et seda oleks Eesti riigis tehtud,» ütles Kareva.

Kui eluaegset stipendiumi välja anda, võiks selle Kareva sõnul anda Hando Runnelile. «Selle peaks andma juba austusest tema elutöö vastu ja tagamaks, et inimene saab muretsemata oma tööd jätkata.»

Ministeeriumidele saadetud kirjas esitas kirjanike liit teisegi ettepaneku: luua kirjanikele mitmeaastased stipendiumid, mille hulk ja suurus aasta-aastalt vastavalt rahakoti kosumisele kasvaksid.

Toetus loomeperioodiks

Sinijärv selgitas, et praegune kultuurkapitali stipendiumisüsteem on küll hulgale kirjanikele tähtis sissetulekuallikas, aga ei taga sotsiaalset kindlustatust. Stipendiumi suurus võiks Sinijärve sõnul olla keskmise palgaga samas suurusjärgus. Mitmeaastase stipendiumi saajaid võiks olla rohkem, elupõliseid tunduvalt vähem.

Lisaks märkis Sinijärv, et praegu pole paarikümnel kirjanikul haigekassakaarti. Kolmas ettepanek lisakski loomeliitude mujal kindlustamata liikmed haigekassa nimekirja, kus praegu on näiteks tudengid, sõjaväelased ja üksikemad. Selle soovi täitumist hindab Sinijärv kõige tõenäolisemaks.

Head vastuvõttu loodab liit ka ettepanekule luua loomeinimestele vanemapalgalaadne süsteem. See tähendab, et tegutsev kirjanik saaks loomeperioodiks toetust.

«Suur osa tegutsevatest kirjanikest on seotud oma töökohaga ega soovi sellest loobuda,» põhjendas Sinijärv. Küll aga vajavad loovisikud aeg-ajalt võimalust tõsisemalt loometööle pühenduda. «Ettepanek on ju praegusel koalitsioonil edukalt ja tänuväärselt läbi harjutatud,» viitas Sinijärv vanemapalgale. «On vaid vaja alt kolmandast sahtlist poliitiline tahe välja võtta.»

Ettepanekud

Kirjanike liit esitas kolmele ministeeriumile ettepanekud kirjanike elujärje parandamiseks:
•    kehtestada mitmeaastased loomestipendiumid
•    anda kirjanikele haigekassakaart riigi kulul
•    määrata eluaegsed stipendiumid olulistele kirjanikele
•    maksta raamatu kirjutamise ajal toetust

Kommentaar

Laine Jänes
kultuuri­minister

Loovisikul, kel puudub sissetulek, on õigus loometoetusele, mis tagab ka ravi- ja pensionikindlustuse.

Kirjanike liit on üks vähestest, kes pole maksnud kuuekuulist loometoetust – see tähendab, et kirjanike liidul ei ole olnud ühtegi vabakutselist loovisikut, kes oleks vajanud ajutist toetust sissetuleku puudumise tõttu.

Tänavu on kirjanike liidule toetuseks antud 680 160 krooni. Ka saavad kirjanikud toetust kultuurkapitalilt, mis on praegu parim ekspertidest koosnev komisjon.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles