Ansip: haldusreformi enne valimisi ei tule

Kajar Kase
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peaminister Andrus Ansip.
Peaminister Andrus Ansip. Foto: Raigo Pajula

Peaminister Andrus Ansip ütles valitsuse pressikonverentsil, et peab tõenäoliselt põhiseaduse muutmist nõudva haldusreformi toimumist enne sügisesi kohaliku omavalitsuse valimisi ebareaalseks.




Ansip ei tahtnud enne valitsuskabineti kokkusaamist öelda, kas ta haldusreformi kava toetab.

Tema sõnul on regionaalminister Siim Kiisleri tutvustatava reformikava sisuks kahetasandilise omavalitsussüsteemi loomine, kus praegustest maakondadest saaksid vallad ja valdadest osavallad. «Minu jaoks on peamine küsimus, kas me oleme hetkel nii rikkad, et me võime seda lubada?» küsis Ansip.

Sotsiaaldemokraatliku erakonna esimees Ivari Padar ütles, et nende erakond on rahul, et mingi reformi versioon on arutamiseks lauale pandud.

Padari sõnul oleks edasiseks tegevuseks mõistlik kokku panna fraktsioonidevaheline töörühm.

Nii Ansip kui Padar hoiatasid, et teiste riikide kogemusele toetudes ei maksa haldusreformist kulude kokkuhoidu oodata, kuid kindlasti parandab see kodanikele osutatavat teenust.

Ansip selgitas, et suuremas omavalitsuses saab palgata igale alale oma spetsialisti, praegustes väikestes omavalitsustes peavad vähesed inimesed olenemata haridusest või kompetentsist kõiki ameteid pidama.

Samas väikeses omavalitsuses toimivad paljud protsessid iseenesest, suuremas üksuses tuleb neid formaliseerida ja tekitada juurde administratiivtasandeid, mis toob kaasa täiendava kulu, märkis Ansip.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles