Aasta isa ootab alusetute süüdistuste eest vabandust

Madis Filippov
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tänavu presidendi vastuvõtul käinud mullune aasta isa Hans Sissas ei pea enam kartma, et teda rongaisaks nimetatakse.
Tänavu presidendi vastuvõtul käinud mullune aasta isa Hans Sissas ei pea enam kartma, et teda rongaisaks nimetatakse. Foto: Raigo Pajula

Mullu aasta isa tiitli pälvinud Hans Sissaselt peseb rongaisa-kahtluse maha DNA-test, mis välistab bioloogilise seose end mehe sohilapseks tituleerinud Rainer Kägoga. Sissas ootab, et Kägo paluks vabandust.


Mullu 9. novembril andis Eesti Naisliit Estonia kontserdisaalis pidulikult üle aasta isa tiitli. Au pälvis «Eesti ema» monumendi idee autor, võrumaalane Hans Sissas. Samal päeval heitis aga üritusele varju kiropraktik Rainer Kägo, kes väitis end Sissase pojaks, keda isa ei tunnista.



«Olen seda terve oma elu teadnud,» raius Kägo toona ning nõudis DNA-testi, millest solvunud Sissas keeldus. Kägo andis asja kohtusse ja Sissas oli sunnitud testi tegema.



Sel esmaspäeval sai Sissas kohtust kirja – analüüs tõestab, et Sissas pole Kägo isa.


Vahepealne aeg oli Sissasele raske. «Olin väga šokeeritud,» rääkis ta. Kolme lapse isa sõnul sai ta jõudu abikaasalt ning inimestelt, kes temasse uskusid.



Sissas ootab, et Kägo vabandust paluks. «Ta peaks seda avalikult tegema kõigis nendes meediakanalites, kus ta oma arvamust avaldas,» lausus Sissas.



Viimati rääkisid mehed aastakümneid tagasi, kui Sissas koos abikaasaga Kägo ja tema emaga Helsingis kohtusid. «Kägo minuga siiani isiklikult suhelnud ei ole ja ma ei tahagi temaga rääkida,» lausus Sissas. Küll aga on Kägo juristi vahendusel kirju saatnud.



«Viimati kirjutas ta, et teatab DNA-testi tulemuste põhjal, kas astub pärijate ringi või mitte,» rääkis Sissas. Ning lisas, et võib-olla arvas Kägo kaheksa raamatu autoril ja «Eesti ema» tegijal hinge taga suuri summasid olevat. Kägo eile Postimehega vestlemiseks aega ei leidnud.



DNA-test kahtlusi ei jäta. «Testide puhul on kaks võimalikku tulemust – kinnitus ja välistus,» seletas Sissase ja Kägo testid teinud Gunnar Tasa. Kui tegu on kinnitava tulemusega (kaks inimest võivad sugulased olla), tehakse tõenäosuse selgitamiseks arvutused, kuid tulemus pole päris kindel.



«Kui aga tegemist on välistusega, siis see on absoluutne väide,» lausus Tasa. Kuni kolme inimese testimine maksab 3600 krooni ning Tasa sõnul tehakse Eestis ligi 250 isaduse tuvastamise DNA-testi aastas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles