Kajamaa kooli direktor: meesõpetaja ei olnud tütarlapsega omaette

Berit-Helena Lamp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ministeeriumid püüavad koostöös kolmanda sektori organisatsioonidega parandada teadlikkust, kuidas näiteks seksuaalsete hälvetega isikuid hoida eemale tööst lastega.
Ministeeriumid püüavad koostöös kolmanda sektori organisatsioonidega parandada teadlikkust, kuidas näiteks seksuaalsete hälvetega isikuid hoida eemale tööst lastega. Foto: Teet Malsroos/ Õhtuleht

Kajamaa kooli direktor Ave Paat nõustus andma intervjuu saatele «Pealtnägija», et lõpuks kogu lugu ära rääkida.


Paadi sõnul oli pedofiiliasüüdistuse saanud mees ise isegi nõus saatesse tulema, aga tema pereliikmed ja eelkõige abikaasa, kes on juba tõsiselt haigestunud, palus tal tungivalt selles saates mitte osaleda.

«Ta ütleb, et ta ei suuda istuda selles pingis teadmisega, et enamus vaatajaskonnast vaatab talle otsa ja ikkagi ütleb, et kus suitsu seal tuld,» ütles Paat.

Tallinna külje all asuva maineka Kajamaa kooli pedofiilia-skandaal rulliti avalikkuse ees lahti nädal tagasi. Kolme erivajadusega lapse vanemad teatasid, et ei luba oma lapsi kooli, sest seal töötab perverdist meesõpetaja. Tagalaks oli neile aasta õpetaja tiitliga klassijuhataja. Just tema märkusest, et 14-aastane puudega tüdruk istub mehe süles, transvaal mullu novembris käivituski.

Kooli direktori sõnul on neiu puhul väga tavaline, et ta kord kedagi kallistab, ümbert kinni võtab või suisa sülle istub.

Pärast intsidenti tehti koolis töökoosolek, et lahti rääkida konkreetne sündmus, et kellelgi ei oleks valesti arusaamist. Õpetajad vabandasid üksteise ees ja kogu elu läks rahulikult edasi, kuni detsembris lahvatas skandaal uuesti.

Detsembris tulid direktori juurde paanikas vanemad, kes näitasid oma autistist tütrega tehtud šokeerivat videot, millel laps näitab, kuidas õpetaja teda koolis masseeris, suunates muuseas käe intiimsesse piirkonda.

Saanud lapse klassijuhatajalt sädet, et sama meesõpetaja miilustas juba varem piigadega, nõuti pedofiili vallandamist. Kuulanud ära asjaosalised, astus direktor siiski meesõpetaja kaitseks välja ja lasi tal omal soovil õppetööst taanduda.

Ave Paat astub õpetaja kaitseks välja öeldes, et meesõpetaja ei ole mitte kunagi andnud mitte ühtegi massaaži tundi. «See meesõpetaja, osalise koormusega loodusainete õpetamise kõrval, viib läbi ravivõimlemise tunde, mis kardinaalselt erinevad oma sisu poolest ja riietuse ja kõige poolest massaažist kui sellisest.»

«See meesõpetaja ei ole olnud selle tütarlapsega omaette. See meesõpetaja on viinud ravivõimlemise tunde läbi väikerühmades ja kui need on olnud individuaaltunnid, siis koos lastevanematega,» selgitas Paat.

Paat ei arvanud, et lapsevanemad selliseid jutte välja võiksid mõelda, vaid pigem usaldavad nad informatsiooni, mis on neile kellegi poolt antud.

«Ma ei saa ega taha kedagi süüdistada ega konkreetselt niimoodi väita. Küll aga ma saan toetuda oma sellisele väga selgele arvamusele, et kui lapsevanemad hiljem, hirmus, et see meesõpetaja ikkagi jätkab selles koolis, on kirjutanud pöördumisi erinevatesse instantsidesse, kooli pidajale, nad on haridusministeeriumisse kirjutanud pöördumise, maavalitsusse, siis need pöördumised kirjeldavad olukordi ja situatsioone väga värvikalt, ülepaisutatult ja ülteksin, et küllaltki emotsionaalselt, mille juures vanemad ise kordagi pole olnud,» rääkis Paat.

«Paratamatult tekib küsimus, et kust see info pärineb ja kuidas vanemad saavad selliseid olukordi kirjeldada,» jääb Paadile mõistetamatuks.

«Kool, mis on nüüd kuuendat kuud tegutsemas, on miskipärast kellelegi pinnuks silmas,» märkis Paat. «Tänased kooli inspekteerimised näitavad, et löögi alla on sattunud kogu kooli vähene tegevus selle kuue kuu jooksul, kuna viiakse läbi mitte selle meesõpetaja temaatikaga seonduvaid järelpärimisi. Uuritakse kogu kooli senist tegevust, kogu kooli dokumentatsiooni, kõikide õpetajate kvalifikatsiooni ja kõikide laste olemasolevaid erivajadusi,» ütles Paat.

Haridusministeeriumi, maa- ja vallavalitsuse inspektorid voorivad Kajamaa kooli vahet sellest hoolimata, et juba jaanuaris teatas vanemate info peale uurimise algatanud politsei terve kooli ees, et meesõpetaja on süüst puhas ja võib tööle naasta. Osalt küll seetõttu, et politsei väitel polnud kuulujuttude möllu järel võimalik enam midagi tõestada.

Paat nõustus intervjuud nüüd andma, sest tahtis lõpuks kogu loo ära rääkida. «Ma oleks nagu jooksnud peaga vastu seina ja kogu koolipere, mitte mina üksi, vaid meie pöördumistele vaadata asjale terve pilguga ja terviklikult, ei ole keegi vastanud. Ja kuskil on see hetk, kus sa tahad rääkida selle loo ära.»

«Meid painab nagu üks küsimus väljapoole, et kui kõlab sõna kahtlus meesõpetaja suhtes, siis a priori, nagu täna elu on näidanud, on käivitunud mehhanism, et mitte keegi ei sea isegi hetkeks kahtluse alla, et see ei ole nii.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles