Linnad säästavad öise valgustuse arvelt

Risto Berendson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinnas ja mitmes väiksemas linnas valgustavad edaspidi öösiti tänavaid vaid üksikute mööduvate autode laternad.
Tallinnas ja mitmes väiksemas linnas valgustavad edaspidi öösiti tänavaid vaid üksikute mööduvate autode laternad. Foto: Elmo Riig / Sakala

Tänavalampide varasema kustutamisega loodab pealinn aasta jooksul säästa 12 miljonit krooni, pimedate uulitsate hinnaga üritavad raha säästa teisedki omavalitsused.



Eile varahommikul kell 3.30 eksperimendi korras Tallinnas tänavavalgustuse välja lülitanud kommunaalamet põhjendas seda sooviga valgustuse pealt kokku hoida.



Linnapea Edgar Savisaare sõnul on tänavavalgustuslikud eksperimendid tingitud tänavusest kümneprotsendilisest elektrienergia hinnatõusust. Niimoodi tänavavalgustusega katsetades suudetakse kokku hoida tunnis kuni 30 000 krooni.



Esialgsete arvutuste kohaselt annaks see Tallinnale kokku 12 miljonit krooni säästu. Mis kellaaegadel täpsemalt tänavavalgustus edaspidi välja lülitatakse, selgub katsetega.



Samas pole Tallinn esimene omavalitsus, mis sellist kokkuhoidu katsetab. Lääne-Virumaal on nii toimitud juba mõnda aega. Näiteks Rakke vallas, kus tänavavalgustuslampe hoitakse töös tavalisest lühemat aega. «Rakke vald ei taha Eesti Energiat nuumata,» põhjendas vallavanem Andrus Blok Virumaa Teatajale.



Vinni vallas keerati vallavanem Toomas Väinaste sõnul paljudes kohtades iga teine lamp lihtsalt välja. «Täiesti rahuldav valgustus on,» leidis Väinaste.



Täieliku pimendamise kasuks on seni ainsana otsustanud Lääne-Virumaal asuva Väike-Maarja vallavalitsus, kes lülitab tänavavalgustuse välja 23. märtsist. Valgustatuks jääb vaid Väike-Maarja aleviku keskväljak.



Risti vastupidisel seisukohal on aga Kadrina vallavanem Aivar Lankei, kelle arvates on valla üks tähtsamaid ülesandeid just valgustuse andmine.



Lankei sõnul võib pigem vähem tantsida-laulda ja investeeringutelt kokku hoida. «Kütta on vaja, valgust anda ja lund lükata. Kui neid asju enam ei jaksa teha, tuleb pood üldse kinni panna,» lausus Kadrina vallavanem.



Ka Järvamaal on mitu omavalitsust otsustanud öösiti tänavavalgustuse välja lülitada või jätta põlema pooled valgustid.



Esimesena otsustati öise pimeduse kasuks Roosna-Alliku vallas, kus tänavavalgustus lülitatakse keskööst alates välja juba neljandat nädalat. Järva Teataja teatel loodab vald nii kokku hoida 40 000 krooni.



Paide linnas tahetakse teha nii, et edaspidi jääks põlema valgustid üle ühe ja hoida sedasi kokku 150 000 – 180 000 krooni. Paljud Eesti omavalitsused ei soovi öise valgustusega siiski mängida, sest kardetakse, et pimedatel tänavatel hakkavad võimutsema pätid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles