Venemaa ja tema liitlased moodustasid kiirreageerimisjõud

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valgevene sõdurid.
Valgevene sõdurid. Foto: AFP / Scanpix

Venemaa lähiliitlasi ühendava Kollektiivse Julgeolekuleppe Organisatsiooni (KJO) erakorralisel tippkohtumisel langetati otsus ühenduse kiirreageerimisjõudude loomisest.


«KJO liikmed peavad kollektiivsete kiirreageerimisjõudude loomist hädavajalikuks,» kinnitas Vene president Dmitri Medvedev tippkohtumise tseremoniaalset osa avades, vahendas uudisteagentuur BNS Interfaxi uudist. 

Kremlis toimuval summitil osalevad kõigi KJOsse kuuluvate riikide - Venemaa, Armeenia, Valgevene, Kasahstan, Kõrgõzstan, Tadžikistan ja Usbekistan - presidendid.

Armeenia president Serž Sargsjan ütles omakorda, et «kõik dokumendid, kaasa arvatud leping kollektiivsete kiirreageerimisjõudude moodustamisest, on allkirjastatud».

Ta lisas, et «Usbekistan allkirjastas lepingu, lisades enda eriarvamuse». Sargsjan ei täpsustanud, milles Usbekistani eriarvamus seisnes.

Samas teatas informeeritud allikas Interfaxile, et see Kesk-Aasia riik «ei osale kiirreageerimisjõududes alaliselt, vaid delegeerib sellesse oma allüksused ajutiselt».

Allika sõnul kinnitas Usbekistani president Islam Karimov riigi valmisolekut osaleda operatsioonides, mille eesmärgiks on võitlus narkoohtude ja muude globaalsete probleemidega, ent mitte alalise osaluse alusel, vaid delegeerides oma allüksused osaluseks konkreetsetes operatsioonides.

Samuti peab Usbekistan otstarbekaks sõjaliste allüksuste osalust kiirreageerimisjõududes, ent vastustab eriolukordade ministeeriumi, sisevägede ja eriüksuste kaasamist.

Kiirreageerimisjõudude tuumiku moodustavad kavakohaselt Venemaa dessantvägede eliitüksused 98. kaardiväe dessantdiviis (Ivanovo) ja 31. kaardiväe dessantbrigaad (Uljanovsk).

Ajalehe Kommersant andmetel eraldab Kasahstan kiirreageerimisjõudude koosseisu dessantbrigaadi, ülejäänud liitlased võivad piirduda pataljoniga.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles