Juhtkiri: suhkrutüli uus vaatus

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suhkrupakid poes.
Suhkrupakid poes. Foto: Toomas Huik

Suhkrutrahvi saaga ripub Eesti jalus nagu sunnitöölise pahkluu külge aheldatud puudane pomm. Tööd on saanud kõik kohtuastmed ühes kõigi asjameestega, kes seal toimetavad.

Nüüdseks on saabunud eelotsuse eelnõu Euroopa Kohtust, kus öeldakse, et trahvi sisse nõudmine ELiga liitumise päeval ülemäärast laovaru omanud ettevõtetelt pole ELi määrusega vastuolus. See pole asja lõpp ega põllumajandusministeeriumi võit. Arutamine jätkub ja jätkub...

Kes laskis mööda? Kui tõsiselt järele mõelda, pole näpuga ühelegi süüdlasele näidata. Seadusandja või mõni minister? Ülemäärased varujad? Kas neil üldse oli spekulatiivne varu? Euroliit, sest mõni õigusakt polnud õigeks ajaks üldse eesti keelde tõlgitudki?

Meenutagem, et tahtsime saada ELi, ja saimegi. Selge, et ühinemiseks vajalikud dokumendid tuli kiiresti vastu võtta. ELi kuulumisest tõusva kasu kõrval on mitmesajamiljoniline suhkrutrahv ikkagi pisiprobleem. Loodame, et rahaline kitsikus ei kärbi Eesti riigi tiibu nii palju, et «pisiprobleeme» saab palju.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles