Nobelistide eksperimendid avasid ukse kvantilma

Arko Olesk
, Postimees/TLÜ
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peened eksperimendid.
Peened eksperimendid. Illustratsioon: graafika: Silver Alt

Nobeli füüsikapreemia said teadlased, kelle eksperimendid võimaldasid mõõta ja mõjutada üksikuid osakesi. Sellest tööst on sündinud ülitäpsed kellad ja astutud esimesed sammud kvantarvuti poole.

Prantslane Serge Haroche ja ameeriklane David J. Wineland said komitee põhjendusel preemia üksikute kvantsüsteemidealaste tööde eest. Esimesel neist õnnestus lõksu püüda valguseosakesed ehk footonid, teisel laenguga aatomid ehk ioonid. Lisaks õnnestus neil esimestena uurida nende lõksustatud osakeste kvantolekuid, mis on väga haprad ja hävivad igal katsel neid mõõta või mõnel muul moel vaadelda.

«Varem oli meil kaudselt aimu, mis osakestega kvantseisundis toimub,» selgitas akadeemik, Tartu Ülikooli laineoptika professor Peeter Saari. «Nobelistide eksperimendid vähendasid seda kaudsust oluliselt ja lubasid kvantseisundeid uurida nii otseselt kui vähegi võimalik.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles