IMF joonistas sünge majandusprognoosi

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
IMF.
IMF. Foto: SCANPIX

Maailma majandust ähvardab taandareng ja sellest jagusaamine saab olema märksa keerukam, kui see oli eelmise langustsükli ajal, hoiatas Rahvusvaheline Valuutafond (IMF) oma värskes majandusaruandes.

2009. aastal surus IMF globaalse majanduse liigsuure languse ärahoidmiseks riikidele peale agressiivset stimuleerimist, nüüd tunnistab maailmaorganisatsioon, et lihtsat retsepti majanduse taastumiseks ei ole. Ühtedel riikidel soovitab IMF kärpida eelarvekulusid, teistel läbi viia poliitiliselt raskeid majandusreforme, mõnele riigile – näiteks Saksamaale ja Hollandile – mõnevõrra kõrgemat inflatsiooni.

Eile varahommikul avaldatud majandusväljavaates ennustab IMF selle aasta globaalseks majanduskasvuks 3,3 ja järgmiseks aastaks 3,6 protsenti. Võrreldes juulis avaldatuga alandas fond selle aasta prognoosi 0,2 ning järgmise aasta prognoosi 0,3 protsendipunkti võrra. Majanduskasvu taastumist ohustavad arenevate riikide eelarve- ja võlaprobleemid, millele lisanduvad seniste kasvumootorite India, Hiina, Brasiilia ja teiste arenevate riikide kodused probleemid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles