Ka Narva vaidlustab riigi lisaeelarve riigikohtus

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Narva. Hermanni kindlus.
Narva. Hermanni kindlus. Foto: Aldo Luud / Õhtuleht

Narva linnavolikogu otsustas pöörduda riigikohtusse taotlusega tunnistada põhiseadusega vastuolus olevateks riigi negatiivne lisaeelarve ja seadusemuudatused, mille tõttu Narva on sunnitud tagantjärele oma eelarvet kärpima ning laenuvõtmisest loobuma.


Sel nädalal pöördus samal põhjusel riigikohtu poole ka Tallinna linnavalitsus.

Narva volikogu opositsioon hääletas riigikohtusse pöördumise vastu põhjendusega, et enne kui kulutada suuri summasid kohtuprotsessile, võiks ära oodata kuidas laheneb analoogne hagi, millega pöördus riigikohtusse Tallinn, kirjutas Põhjarannik.

Narva linnavolikogu keskerakondlasest esimehe Mihhail Stalnuhhini sõnul ei saa Narva Tallinna kohtuvõitu kasutada, vaid peab ise hagi esitama. «Riigikohus peab mõistma, et me sellel ei peatu, vaid pöördume Euroopa Kohtusse. Kui aga riigikohus võtab vastu otsuse kaitsta põhiseaduslikke õigusi, siis on meie võit kohtus kindel,» kinnitas Stalnuhhin.

Ta lisas,et volikogu juristide arvates ei jää see asi kohtus venima. «Meie juristid on riigikohtu praktikat uurinud - kui tegu on omavalitsustele niivõrd oluliste küsimustega, hakatakse kohtuasja arutama kaks nädalat pärast taotluse esitamist,» väitis volikogu esimees.

Tallinna linnavalitsus otsustas 25. märtsil pöörduda riigikohtu poole riigi 2009. aasta lisaeelarve ja sellega seonduvate ligi 20 seaduse muutmise kehtetuks tunnistamiseks.Linnavalitsuse hinnangul laekub seadusemuudatuste tõttu Tallinna eelarvesse käesoleval aastal ligikaudu 126 miljonit krooni vähem maksutulu.

«Riigieelarve tulude suurendamist omavalitsuste kui nõrgema poole arvel ei saa õigeks pidada. Ja riigi valitsusel ei ole häbi sellist tegevust solidaarsusprintsiibi rakendamiseks nimetada,» ütles Tallinna linnapea Edgar Savisaar riigikohtusse pöördumist põhjendades.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles