Kapo Arnold Merist: loodusseadus ennetas kohtuotsust

Alo Raun
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arnold Meri
Arnold Meri Foto: Egert Kamenik

Kaitsepolitsei komissari Andres Kahari sõnul on kapol kahju, et kohus ei jõudnud enne genotsiidis süüdistatud Arnold Meri surma anda tema tegevusele hinnangut.


«Väga kahju, et me ei saanud tema tegevusele kohtu poolt hinnangut. Loodusseadused on loodusseadused,» kommenteeris Kahar Postimees.ee'le teadet, et Meri on surnud.

«Õiguse mõistmise seisukohast ja meie enda professionaalsest huvist oleks olnud parem, kui oleks saanud selgust, mida kohus arvab EKP keskkomitee volinike tegevusest, millise hinnangu annab sellele, mida nad küüditamise ajal tegid.»

Tema sõnul on küll süüdi mõistetud julgeoleku- ja siseministeeriumi ohvitsere, kuid mitte ühtegi partei keskkomitee volinikku, nagu seda oli Meri.

Kahar ei pidanud õigeks mõtet, et Meri olekski võinud jääda kohtulikult karistamata. Ta meenutas, et inimsuse vastased kuriteod on väga tõsised ja aegumatud.

Samas märkis Kahar, et nagu senine humaanne praktika on näidanud, ei ole küüditajaid süüdimõistmisel vanuse ja kehva tervisliku seisundi tõttu reaalselt vangi pandud.

Ka ei leidnud Kahar, et Meri protsessiga oleks pidanud kiiremini edasi liikuma, et ennetada olukorda, kus ta enne kohtuotsuse langetamist vanadusse sureb.

«Me ei peaks minema selliseks nagu Nõukogude repressiivorganid, keda ei huvitanud, kas oled vana, noor, terve, süüdi või süütu. Lihtsalt saadeti Siberisse või pandi vangi, kedagi ei huvitanud,» tõi ta paralleeli režiimiga, mida Meri teenis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles