Instituut sai taganttõuke

Tiit Tuumalu
, kultuuritoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Filmitegu läheb edasi: homsest jõuab ekraanidele järjekordne Eesti mängufilm, Ilmar Raagi «Eestlanna Pariisis».
Filmitegu läheb edasi: homsest jõuab ekraanidele järjekordne Eesti mängufilm, Ilmar Raagi «Eestlanna Pariisis». Foto: Kaader filmist

Viimase aja olulisim filmireform, Eesti Filmi Sihtasutuse reorganiseerimine Eesti Filmi Instituudiks, jõudis olulise vahefinišini – nimemuutuse ja uue põhikirja kiitis teisipäeva õhtul heaks sihtasutuse nõukogu. Nüüd on pall kultuuriministri käes.

Kõige suurem põhikirjaline muudatus puudutab tulevase instituudi eesmärke: kui sihtasutuse praegune põhikiri näeb rahvusliku filmikultuuri toetamiseks ette kõigepealt filmide arendamist, loomist, tootmist ja levitamist, siis uue instituudi põhikiri rõhutab esimesena tervikliku filmipoliitika väljatöötamist ja selle elluviimist.

See on põhimõtteline vahe, nagu ütleb kultuuriministeeriumi filminõunik Edith Sepp. «Instituudi peamine eesmärk poleks enam riigi raha vahendamine filmide tegemiseks, vaid selliseks valdkondlikuks keskuseks saamine, mis tegeleks tootmise kõrval ka filmikultuuri tervikliku arendamise, filmide turundamise ja säilitamise ning pärandi restaureerimise ja digiteerimisega,» rõhutab ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles