Muuli: peaminister püüab saia seest rosinaid välja noppida

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raamat töötuskindlustusest.
Raamat töötuskindlustusest. Foto: Peeter Langovits.

Postimehe ajakirjanik Kalle Muuli leidis Raadio 2 saates «Olukorrast riigis», et peaminister Andrus Ansipi ettepanek lükata töölepinguseaduse hüvitiste paketi jõustamine edasi on justkui saia seest rosinate väljanoppimine.


«Võtame ja viime ellu need punktid, mis meile meeldivad, ehkki kokkulepe oli seaduse peale tervikuna,» kirjeldas Muuli valitsuse suhtumist. «Võibolla peaksid ametiühingud tulema välja vastuettepanekuga. Näiteks, et jõustame küll hüvitised, aga koondamisrahad jätame endiseks. See tunduks täiesti ennekuulmatuna, aga tegelikult on see täpselt samasugune ettepanek nagu peaministri oma,» lausus Muuli.

Ta lisas, et äärmisel juhul võiksid osapooled vaielda seaduse kui terviku üle, et lükata selle jõustumine pisut edasi või leida selle jaoks mingeid lisarahasid. «Aga kui hakatakse nii pikalt vaieldud seadusest kahte punkti välja kiskuma, siis variseb kogu see kaardimajake kokku,» prognoosis Muuli.

Tema sõnul läheb töötuse probleem peatselt väga tõsiseks «Ei saa jääda lootma sellele, et küll nad kuidagi ära elavad. Võibolla vabariigi valitsusele tuleb see jälle üllatusena, aga eeloleval sügisel ilmuvad sellised töötud, kes on täiesti ilma rahata. Töötute hüvitised lõpevad otsa, hüvitiste maksmise tähtajad saavad täis ja sügisel on meil ees ajad, kus meil on mitte enam sada või tuhat, vaid kümned tuhanded inimesed, kellel ei ole enam muud elatusallikat peale toimetulekutoetuse või supiköögi,» ennustas Muuli.

Teine saatejuht Anvar Samost Muuli pessimismi ei jaganud. «Probleemiga tegeletakse ja tõenäoliselt jõutakse sellega ka õigeks ajaks valmis. Kuna hüvitiste teema on tõsine, siis ma usun, et kõik osapooled on võimelised ennast kokku võtma ja mingeid kokkuleppeid saavutama,» leidis Samost.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles