Kirjanduse-Nobel läks esimest korda Hiinasse

Rein Veidemann
, TLÜ EHI professor / Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mo Yan
Mo Yan Foto: Reuters/ScanPix

Nobeli kirjandusauhindade 111-aastases ajaloos – esimene kirjanduse-Nobel anti välja 1901. aastal  prantsuse luuletajale ja esseistile René Prodhomme’ile – läks auhind esimest korda Hiinasse.

Eile kuulutas Nobeli komitee selle saajaks proosakirjaniku ja publitsisti Mo Yani (kodanikunimega Guo Moye, kirjapildina ka Guan Moye), põhjendades oma valikut sellega, et Mo Yan sulandab oma romaanides ja juttudes rahvalikud lood, ajaloo ja nüüdisaja sotsiaalse tegelikkuse «viirastuslikuks realismiks».

Tõenäoliselt on see määratlus maagilise realismi süno­nüüm, sest mitmetes kommentaarides osutatakse, et Mo Yani teostes segunevad erinevad vaatepunktid nagu Gabriel García Marqueze  ja William Faulkneri  loomingus. On väidetud sedagi, et Hiina lähiminevikku kujutav Mo Yani looming on Hiina vastus Franz Kafkale või Joseph Hellerile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles