Riisalu TV3 uudistes: mul on sada inimest koos, kes kuklalasuga kraavi lähevad

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aivar Riisalu.
Aivar Riisalu. Foto: Peeter Langovits

Riigikogu liige, ärimees ja kaitseliitlane Aivar Riisalu (KE) lubas endale uudistesaate eetris sõnavõttu, et on valmis korraldama sõjaväelise riigipöörde ning omab nimekirja sajast inimesest, kes seejärel hukkamisele saadetakse.   

Riisalu sõnavõtt leidis aset pühapäeva, 7. oktoobri TV3 uudistesaates «Seitsmesed uudised», kus mees ärritus riigikogulaste palkade teemat kommenteerides.

«Ei ole meile vaja parlamenti ja ma pakun välja, et mina võiksin olla üks diktaatoritest./../Kusjuures kõige parem on see, et ma olen nõus võtma sõjaväelisel riigipöördel võimu ja ma ütlen teile ausalt ja otse, et mul on sada inimest koos, kes lähevad kuklalasuga kohe kraavi, nagu neljakümnendal,» sõnas Riisalu.

Parlamendi liikme vihapurske ajendas saade «Omakohus», mis oli korraldanud hääletuse selle üle, kas parlamendi liikmete arvu tuleks vähendada. Hääletuse tulemusel nentis saatejuht Kirsti Timmer, et pooled riigikogulased võiks lahti lasta, et selle arvelt raha kokku hoida.  

«Palun, mina olen nõus tasuta töötama. Aga siis andke mulle Tallinna sadama nõukogu ja mul ei olegi vaja rohkem. Ma pumpan sealt nii palju pappi välja, ma olen nõus tegema tasuta,» ütles Riisalu.

«Viis aastat olen olnud parlamendis ja viis aastat igal sügisel ma tunnen ennast nagu sõnnikuga üle valatud idioot, kelle palganumbrit arutatakse. Iga kord pean ma väriseva lõuaga leidma mingisugused vabandused. Mina sel teemal rohkem rääkida ei taha,» ütles parlamendi liige TV3 eetris.

Intsidenti Postimehele kommenteerinud Riisalu ütles, et pole klippi näinud, kuid tema öeldu sisu oli teine.

«See on järjekordne rahvaluule, mis on läinud lendu. Mõte oli palju terviklikum ja mõte oli selles, et kas pidev rünne parlamendi vastu tekitab eeldusi, et me liigume diktatuuri poole, nagu juhtus 1934. aastal, kui parlament laiali saadeti. See võib viia sellise vägivallani, nagu siis juhtus.»

Riisalu väitel polnud tegu eetris esinemisega vaid kitsa ringi vestlusega, mis ei toimunud tema hinnangul uudistesaate stuudios.  

«Ärge pange mulle sõnu suhu, mida ma niikuinii ei tunnista. Selge oli see, et see oli hetkeemotsioon värskelt riigikogu ründamisega tegelenud kodanike suhtes ja kui keegi selle kaameraga alatult ära kasutas, siis on see pigem selle vastutuse küsimus, et millest me proovime skandaali teha,» ütles Riisalu.

«Mul ei ole mingit nimekirja ja see on olnud üks ebameeldiv hetk minu elus, mida ma proovin unustada. Tegemist oli inetu intsidendiga, mille eest ma olen asjaomaste kodanike ees vabandanud.»

Riisalu ütles Postimehele, et on viie aasta jooksul parlamendi liige olles proovinud elukeskkonda paremaks muuta, aga sattunud tallamise ohvriks. «Ma tulen sealt (riigikogust –toim.) ära niikuinii, ilmselt juba enne selle perioodi lõppu, aga kas Eesti riik sellest võidab või ei võida, on iseküsimus. Seal ei ole enam väga palju mõtlevaid inimesi järel ja mina ei taha seal olla enam,» ütles Riisalu.

Riisalu sõnavõttu näeb alates uudistesaate 21. minutist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles