Kalle Muuli: viimane istung

Kalle Muuli
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vladimir Tšuikin
Vladimir Tšuikin Foto: filmiarhiiv

Täna 20 aastat tagasi pidas viimase istungi Tiit Vähi esimene valitsus, mis oli ametis vähem kui üheksa kuud. Selle lühikese aja jooksul lasti Eestis vabaks hinnad, võeti kasutusele kroon, kiideti heaks põhiseadus ja korraldati esimesed põhiseaduslikud valimised. Kui Vähi tahaks hoobelda, võiks ta öelda, et just tema valitsusajal taastati Eestis nii turumajandus kui ka põhiseaduslik riigikord.

Paraku kujunes Vähi valitsusaja lõpp tervikpildist märksa inetumaks. Eriti käib see võtete kohta, millega püüti vaigistada Eesti seaduste vastu mässavaid Ida-Viru linnu.

Mure Ida-Virumaa pärast kerkis valitsuse ette iseäranis ägedalt 1992. aasta suvel pärast rahareformi ja põhiseaduse rahvahääletust. Kodakondsuseta venelastele sai siis selgeks, et nad on Eestis justkui võõrkehad, keda ei lasta isegi parlamenti valima.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles