Linna- ja vallajuhid on kärbete vastu

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Enamus omavalitsusi hoiab kokku teeremondi arvelt.
Enamus omavalitsusi hoiab kokku teeremondi arvelt. Foto: Sille Annuk.

Tallinna linnakantselei korraldatud küsitlus näitas, et 98 protsenti Eesti linnade ja valdade juhtidest on omavalitsustele laekuva üksikisiku tulumaksu osa kärpimise vastu.


Omavalitsusjuhid leiavad, et riigi tekitatud olukorra tõttu peavad nad kokku hoidma teede hoolduse, turvalisuse ning koolide ja lasteaedade remondi pealt, vahendas Pealinn.

Omavalitsusjuhtide seas linnakantselei arenguteenistuse poolt korraldatud uuring näitas, et omavalitsuste tulubaasi kärbete tõttu jääb Eesti linnades ja valdades tegemata põhiliselt teede ja tänavate remont (32,8 protsenti), samuti koolide ja lasteaedade ehitus ja remont (25,8 protsenti) ning teiste ühiskondlike hoonete remont ja ehitus (13,3 protsenti). Kaotavad ka kultuuriüritused, seltsi- ja arendustegevus. Samuti jäetakse ostmata näiteks koolibussid või raamatud kohalikule raamatukogule ning korraldamata noorte töö- ja puhkelaagrid.

Linnakantselei linnauuringute osakonna juhataja Liina Kilemiti sõnul hoitakse küsimustikule vastanud omavalitsustes kõige rohkem kokku teede ja tänavate korrashoiu ning omavalitsuse halduskulude pealt - seda on maininud vastavalt 77,3 ja 67,2 protsenti vastanutest. «Kõige vähem on kärbitud sotsiaalabi ja -teenuste eelarvet ning ühistranspordi kulusid,» lisas ta. Muude kokkuhoiuvaldkondadena mainiti põhiliselt turvalisust ja Euroopa Liidu rahade kasutamist.

Riigieelarve kärbete tõttu plaanib teha või on juba teinud kärpeid oma eelarves pea 95 protsenti vastanud omavalitsustest. Enamik kärbib nii investeeringuid kui ka tegevuskulusid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles