«Kohe-kohe otsas!»

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: AFP/Reuters/Scanpix

Naftatipu teooria (peak oil) on hüpotees (mida millegipärast tavatsetakse teooriaks nimetada), mille kohaselt naftatootmise maht jõuab millalgi lähemas tulevikus tippu ja seejärel hakkab kiiresti langema.

Teooria tuntuimaks arendajaks on Ameerika Ühendriikide geoloog ja geofüüsik Marion King Hubbert, kelle järgi on naftatippu hakatud nimetama ka Hubberti tipuks. 1956. aastal ennustas ta, et USA naftatoodang saavutab tipu aastail 1965–1970. Ennustusega pani ta täppi, sest riigi naftatoodang saavutas tõepoolest maksimumi 1970. aastal, ja tänu sellele sai temast prohveti mainega kuulsus.

Tegelikult on Hubbert ka ainus, kelle ennustused naftatipu kohta on täppi läinud, aga seda ainult USA kohta. Ennustused selle kohta, mis hakkab juhtuma pärast maksimumi saavutamist, läksid tal aga üsna mööda. Nii ütles Hubbert 1978. aastal, et need lapsed, kes sündisid 1965. aastal, näevad veel oma eluajal, kuidas kogu saadaval olev nafta ära tarbitakse.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles