Eesti Raudtee: meilt varastatakse metalli kord nädalas

Madis Filippov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tamo Vahemets.
Tamo Vahemets. Foto: Peeter Langovits

Metallivarguste tõkestamise ja ennetamise koostööleppele alla kirjutanud Eesti Raudtee turvajuht Tamo Vahemets rääkis Postimehele, et ettevõte peab metallivargustega tegelema peaaegu iga nädal.

Politsei- ja piirivalveamet allkirjastas 15 infrastruktuuriettevõtte, vanametalli kokkuostja, riigiasutuse ja mittetulundusühinguga metallivarguste tõkestamiseks koostööleppe.

«Hakkab toimuma infovahetus erinevate detailide, näiteks raudtee detailide jõudmisest kokkuostupunktidesse,» seletas Vahemets. «Raudteerööpaid on seaduse järgi keelatud vastu võtta, aga vaatamata sellele jõuavad nad kokkuostupunktidesse ja täiesti karistamatult.»

Koostööleppega liitus palju n-ö kannatajaid nagu Elisa, Eesti Raudtee, Starman, kuid vaid paar kokkuostjat.

«Loodame väga, et see info jõuab ka väikeste kokkuostjateni,» ütles Vahemets. «Neilt peaks küsima, miks nad täna siin ei ole? Miks kardetakse sellele kokkuleppele alla kirjutada, kus võetakse vastutus, mitte vastu võtta varastatud detaile või uurida vähemalt nende päritolu?»

«Võibolla on seda punkti väikestel ettevõtetel majanduslikult ebameeldiv rakendada,» pakkus ta. «See on kohustus, mida vabatahtlikult on raske võtta. Selline kohustus on osale metallikokkustjale väga keeruline, sest vastasel korral võib juhtuda, et nende käive langeb.»

Vahemets rääkis, et Eesti Raudteel on iga nädal mingisugune vargusjuhtum.

«Suurem kui rahaline kahju on üleüldine ohutus ja turvalisus. Pole vaja suurt kujutlusvõimet, et mõista, mis 120 km/h sõitva rongiga võib juhtuda, kui varastatakse jupike rööbast ära,» rääkis ta. «Avalikkus tunnetab vargusi sellega, et rongid ei liigu või tõkkepuud hakkavad tegema väga imelikke liigutusi. Tavaliselt on sellised rikke tingitud metallivargustest.»

Ta lisas, et viimaste päevade jooksul pole vargusi olnud, aga möödunud suvi oli neid täis. Alles eelmisel nädalal varastati uutelt platvormidelt valguseid ja kaablit.

Täna politsei ja 15 asutuse vahel allkirjastatud koostöölepinguga tekib asutustel kohustus teavitada politseid ja suuremaid metalli kokkuostupunkte toimunud vargustest võimalikult kiiresti, et vältida nende kokkuostu ning küsida metalli toojatelt detailsemaid andmeid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles