Jüri Kõre: linnata kesklinn

, Tartu abilinnapea (IRL
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jüri Kõre.
Jüri Kõre. Foto: .

Kesklinna arengu stsenaariumide koostamine võimaldab arutleda ettepanekute üle, mis igapäevaelus mastaapsuse tõttu kõrvale tõugatakse. Ja õigustab mõne ammu vaevava probleemi taastõstatamist.

Stsenaariumide tegemine on olemuselt strateegilise planeerimise tehnika ja on ruumilise planeerimisega võrreldes paindlik. Varem või hiljem saab üks (kas mõni seni kirjeldatud või hoopis uus) stsenaarium kesklinna üldplaneeringu aluseks. Alles siis tuleb teha täpsemad aega, ruumi, elanikke, kliente, ettevõtteid jm puudutavad arvestused, kirjeldused, joonistused. Kõik need asjad, mille puudumist töö koostajatele praegu ette heidetakse.

Siiski, elementaarne ajas ja kohas orienteerumine tuleks kasuks, fantaasiad peavad olema jalgupidi maas. Ajakirjandus võimendab mõneti arusaamatult ammust Tallinna elanike arvu prognoosi, ennustust, et 2050. aastaks on pealinna elanike arv kahanenud 352 000-le. Üks Tartu kesklinna arengustsenaariume lubab aga, et siinne elanike arv kasvab kolmandiku võrra, mis on ju võimalik, eelkõige naabervaldade liitmise ja pisut rände tulemusel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles