Lobjakas: piirileppes Tartu rahule viitamisest loobuda oleks ohtlik

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ahto Lobjakas.
Ahto Lobjakas. Foto: Laura Oks

Eesti-Vene piirileppes Tartu rahulepingule viitamisest loobuda oleks ohtlik, sest see on meie riikide ajaloos kõige pikemalt tagasi ulatuv ühine seisukoht, ütles Eesti välispoliitika instituudi analüütik Ahto Lobjakas.

Lobjakas rääkis ETV saates «Välisilm» ohust, et Venemaa muutub Eesti sisepoliitilise mängu objektiks, vahendas ERR Uudised.

«Välispoliitiline debatt on väga hea, aga sellist debatti tegelikult praegu ei ole, meil on parteiliidrid, parteitegelased, kes kõrgelt järsku ütlevad asju, presidendini välja, aga üldist debatti ei ole ja Venemaa toomine mänguobjektiks ilma debatita on muidugi problemaatiline,» sõnas ta.

Ta lisas, et kõik, mida venelased tahavad, on see, et kaoks ära preambula ratifitseerimisseaduse eest.

«Sisuliselt, mida nad tahavad, on see, et kaoks ära viide Tartu rahule, ja minu arvates, võib-olla natuke väljastpoolt vaadates on sellest loobumine ohtlik samm, anname järele kõige edukamas poliitilises liinis, mis meil on Venemaa suhtes olnud, kõige kestvamas liinis, see asi on ju kestnud aastast 1920, meil ei ole enam pikemalt tagasi ulatuvat ühist seisukohta, sellest loobumine oleks minu arvates väga kergekäeline,» nentis Lobjakas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles