Eestlanegi on teinud kaks langevarjuhüpete rekordit

Nils Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tõnis Kallejärv hüppel – kui ta 1967. aastal poleks selgroovigastust saanud, hüpanuks see adrenaliinifanaatikust mees ilmselt surmani. Mees lahkus meie seast 2006. aastal.
Tõnis Kallejärv hüppel – kui ta 1967. aastal poleks selgroovigastust saanud, hüpanuks see adrenaliinifanaatikust mees ilmselt surmani. Mees lahkus meie seast 2006. aastal. Foto: Erakogu

Pühapäeval langevarjuhüppe maailmarekordi teinud Felix Baumgartneril on ka eestlasest eelkäija.

Tartlane Tõnis Kallejärv võitis 1961. aastal koeranahkses vammuses stratosfäärist alla karates kahe päevaga kaks maailmarekordit järjest.

Kõigepealt tegi Kallejärv 1961. aasta 27. oktoobril päevaste langevarjuhüpete kõrgusrekordi grupiga, hüpates lennukist koos üheksa kamraadiga välja 12 245 meetri kõrguselt. Seejärel, 28. oktoobri öösel tegi ta öiste grupihüpete rekordi, mis tuli vägevamgi – 12 391 meetrit. Tegemist polnud niinimetatud vabalangusega hüppe ehk viithüppega, millega sai üleeile hakkama austerlane. Selles võistluskategoorias avanesid langevarjud kohe pärast lennukist väljahüppamist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles