Hüppeks valmistuvast Baumgartnerist võis mööduda meteoor

Madis Filippov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Felix Baumgartneri pea kohal paistab tõenäoliselt meteoor.
Felix Baumgartneri pea kohal paistab tõenäoliselt meteoor. Foto: Kaader Youtube.com videost

Pühapäeval 39 kilomeetri kõrguselt hüpanud Felix Baumgartnerist möödus enne hüppe sooritamist tõenäoliselt meteoor.

Youtube's olevast videost võib näha, et hüppeks valmistuva Baumgartneri kapsli luugist paistab kosmosest Maa suunas langev objekt. Tõenäolist meteoori näeb video 33. sekundil. Video ise on nähtav siit.

«See näeb välja üsna tavalise meteoori moodi. Natuke heledam ainult kui keskmine meteoor, et nii ilusti kaamera salvestiselt näha jäi,» kommenteeris videot Eesti Astronoomia Seltsi liige Sven-Erik Enno.

Tartu Observatooriumi teadur Elmo Tempel kinnitas samuti, et tegu võib tõesti olla meteooriga.

«Vaatasin kalendrist järgi ning praegu on Orioniidide meteoorivoolu aeg. Kas tegemist on Orioniidiga või on siiski mõni sporaadiline meteoor, ei oska kohe öelda,» märkis ta. Selleks tuleks analüüsida Maa asendit, kellaaega jne.

«Kuna vaateväli antud kaadril on väga väike, siis on see suur kokkusattumus, et antud objekt on kaadrisse jäänud,» teatas ta.

Enno lisas, et meteoor on kosmoses täiesti tavaline objekt, ööpäevas peaks neid Maale langema keskeltläbi 10 tonni jagu. Need on kosmilised väikesed kivimilised ja/või metallilised osakesed, mis suure kiirusega Maa amtosfääri sisenevad, õhuosakestega kokku põrgates kuumenevad, süttivad ning seejärel enamasti aurustuvad (nagu see konkreetne).

«Vaid väga suured meteoorkehad ei jõua amtosfääris täielikult ära põleda ja jõuavad maapinnale,» teatas Enno. Maapinnale jõudnud meteoorkeha nimetatakse juba meteoriidiks.

Mis kõrgusesse puutub, siis pole Enno sõnul pimedal ajal ja selge ilmaga vahet, kas vaadata maapinnalt või suurelt kõrguselt, ikka näeb samu meteoore. Päeval maapinnalt meteoore ei näe (nagu ka tähti), sest päevane taevas on liiga hele.

«Aga kõrgustel üle 30 km, kus enamik õhust jääb juba vaatlejast allapoole, on taevas tõesti ka päevasel ajal nii tume, et võib näha tähti ja meteoore ka sel ajal, kui Päike on taevas,» ütles Enno. «Nii, et kokkuvõttes seal mingit erilist uudist ei ole, lihtsalt juhus, et juhtus piisavalt hele meteoor ja täpselt selles suunas lendama sel hetkel, kui filmiti.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles