Terras: Eesti kaitsmist tuleb käsitleda laiemalt kui vaid läbi sõjalise prisma

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaitseväe juhataja Riho Terras.
Kaitseväe juhataja Riho Terras. Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees

Kaitseväe juhataja brigaadikindral Riho Terras esines täna Roostal kõrgematel riigikaitsekursustel loenguga laiapindsest riigikaitsest.

Terras rõhutas, et Eesti riigi kaitsmist tuleb käsitleda laiemalt kui vaid läbi sõjalise prisma. Riigikaitse hõlmab kogu ühiskonda ning lisaks jõuametkondadele kannavad olulist rolli teised riigiametid ning era- ja valitsusvälised asutused, ütles Terras. Tema sõnul vajab riigikaitse senisest paremat ametkondade vahelist koordinatsiooni ja mõistmist, et sõjaline kaitse on osa laiemast riigikaitse käsitlusest.

Kaitseväe juhataja tõi lähituleviku ülesannetest rääkides esile vajaduse panustada kaitseväe inimvara kestlikkusse ning rõhutas kaitseliidu ja vabatahtliku kaitsetegevuse olulisust. Suurimaks väärtuseks riigikaitses on sellega vabatahtlikult liitunud inimesed, ütles Terras. Riigi julgeolek algab kodaniku julgeolekust, sest kui inimene tunneb end turvaliselt, on ta valmis andma oma panuse kogukonna ja riigi julgeolekusse, lisas ta.

Kõrgemad riigikaitsekursused on kaks korda aastas kaitseministeeriumi korraldatavad kuuepäevased kursused, kus osalejad saavad ülevaate riigikaitsest kui tervikvaldkonnast. Loengutes käsitletakse julgeoleku-, kaitse- ja välispoliitikat, riigikaitse üldist korraldust, rahvusvahelist julgeoleku- ja riigikaitsealast koostööd, kaitseväe ülesehitust ja ülesandeid ning teisi teemasid. Kaitseministeerium korraldab kõrgemaid riigikaitsekursusi alates 1999. aastast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles