Alexander Stubb: suurte sammudega majandusliidu poole

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome Euroopa- ja väliskaubandusminister Alexander Stubb.
Soome Euroopa- ja väliskaubandusminister Alexander Stubb. Foto: Toomas Huik

Aastal 2008 alanud majandus- ja finantskriis ammutas jõudu lõdvast avalikust sektorist ja veel lõdvemast finantssektorist. Avalik sektor raiskas liiga palju, finantsasutused andsid liiga odavaid laene. Nelja aasta vältel on poliitikud ja turud püüdnud vigu parandada.

Palju on juba tehtud: kriisihaldusmehhanismid, seadused, abipaketid ja majandusliidu vundament. Euroopa Keskpanga (EKP) otsus osta olukorra tasakaalustamiseks valitsuste võlakirju on langetanud Itaalia ja Hispaania riigivõlakirjade intressi taset. Hollandi valijad lõid valimistel nokauti europopulismi, Saksamaa põhiseaduskohus näitas rohelist tuld riigi osalemisele Euroopa Stabiilsusmehhanismis (ESM) ja Euroo­pa Komisjon avalikustas oma ettepanekud pangandusliidu loomiseks.

Sügis saab olema raske, aga usun, et hakkame nägema valgust tunneli lõpus. Järgmise kahe kuu ELi ja meie riikide otsustajate töölehel on neli märkimisväärset asja: akuutse eurokriisi haldamine, pangandusjärelevalve mehhanismi loomine, majandus- ja rahaliidu arendamine ning ka Euroopa Liidu rahastamismehhanismid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles