Eurotoetuste üle on tüli majas

Mikk Salu
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti jagab Euroopa raha järgmiseks seitsmeks aastaks.
Eesti jagab Euroopa raha järgmiseks seitsmeks aastaks. Illustratsioon: Pm

Aastatel 2007–2013 sai ja saab Eesti Euroo­pa Liidult 3,4 miljardit eurot toetusi. See on raha, mille eest on ehitatud teid ja haiglaid, koolitatud töötuid, toetatud ettevõtteid, tehtud teadust. Sellele lisandub veel ka rohkem kui 1,2 miljardi eur­o eest otsetoetusi Eesti põllumeestele ja raha maaelu arendamiseks.

Umbes samas suurusjärgus (täpne arv pole veel teada, sest Saksamaa tahaks tegelikult Euroopa Liidu eelarve vähendamist) loodab Eesti saada eurotoetusi ka järgnevaks seitsmeks aastaks. Eelmisel aastal algasidki ettevalmistustööd järgmiseks perioodiks, see on aastateks 2014–2020. Aasta otsa on tehtud tööd ja just nüüd, sügise hakul, jõuti esimese vahefinišini.

Mõned eesmärgid on alles jäänud, mõned välja jäänud, selgunud on esimesed võitjad ja kaotajad, need, kes võivad loota suuremale Euroopa abile tulevikus, ja need, kes enam nii palju eurorahaga arvestada ei saa. Nagu ikka on selle peale alanud ka esimene virin…

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles