Sergei Metlev: ajateenijad abipolitseinikeks

Sergei Metlev
, MTÜ Avatud Vabariik juhatuse liige
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sergei Metlev.
Sergei Metlev. Foto: Peeter Langovits

Miks mitte muuta kaitseväe asendusteenistus auasjaks, mis oleks paindlik ja põnev, ning anda võimalus läbida see ka abipolitseinikuna, küsib üliõpilane Sergei Metlev.

Sagenenud rünnakud politseiametnike vastu, eriti nn Viljandi mini-pronksöö, andsid hoobi kodanike turvatundele. Praegune avalik diskussioon on enamasti keskendunud küsimusele «kes on süüdi?». Teisejärguliseks on osutunud küsimus «mida teha?».

Kuigi Eestis on terve rida kauaseid probleeme korrakaitse tõhusa korraldamisega, ei näe ma nõiajahi pidamises siiski midagi produktiivset. Vaataks politsei võimekuse tõstmisele hoopis teisest vaatevinklist. Abipolitseinikuna võiksid politseid tugevdada kutsealused noored, kes läbiksid sel moel alternatiivteenistust.

2011. aastal jõustus uus abipolitseiniku seadus, mis sätestas täpselt abipolitseiniku õigused ja kohustused avaliku korra tagamisel. Vabatahtlikele on kehtestatud nõuded – füüsilised, hariduslikud, keelelised – ning nad on kohustatud läbima koolitusi. Abipolitseinik saab tegutseda nii iseseisvalt pärast täiendavat koolitust kui ka koos politseiametnikuga. Igal juhul, oma kohustusi täites on ta võimuesindaja, kelle seaduslikud korraldused on täitmiseks kohustuslikud. Praegu aitab Eesti politseid üle 1500 vabatahtliku.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles