Arstid ja haiglad kokkuleppele ei jõudnud

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Arstide ja haiglate liidu tänasel kohtumisel ei jõutud taas kokkuleppele uue kollektiivlepingus ja streigi lõpetamises, seega jätkub streik ka järgmisel nädalal.

Ligi kaks tundi väldanud läbirääkimised lõppesid mornide nägudega. Kokkuleppele lähemale ei jõutud.

Streikijad ei andnud järele oma põhinõudmisest, et lubatud palgatõus tuleks korraga, mitte jagatuna kahe aasta peale. Kuna haigekassa nõukogu on öelnud, et raha oleks palka soovitud määral tõsta kahe aasta jooksul, ei olnud ka haiglate liidul võimalik teistsugust pakkumist teha.

Arstide liidu peasekretär Katrin Rehemaa oli rahulolematu ka läbirääkimistel osalenud sotsiaalminister Hanno Pevkuri lubaduste suhtes, mis puudutab riigieelarvest palka saavate kiirabitehnikute ja arst-residentite palgatõusu võimalusi. Rehemaa sõnul ei olnud minister piisavalt veenev, et ka riigieelarvest vajalik summa leitakse.

Pevkur aga kinnitas ajakirjanikele, et kuigi selle kiirabitehnikute ja arst-residentide palgatõusu otsustab lõpuks riigikogu riigieelarvet vastu võttes, on selge, et vajaminevad lisamiljonid eurosid leitakse.

Vaidlus käis veel ka õdede ja arstide töökoormuse määratlemisel statsionaaris. Ühel pool lauda arvati, et see vajab põhjalikumat analüüsi, kuid põhimõtteliselt koormuse piiritlemise vastu ei olda. Streikijate pool lauda oldi veendunud, et ka erialati ja haiglati detailidesse laskumata on võimalik põhimõtted kirja panna.

Homme kogunevad nii haigekassa nõukogu kui ka streigikomitee.

Haigekassa nõukogu hakkab arutama haigekassa tuleva aasta eelarvet, kusjuures palgakomponenti ravikuludes arvestades lähtutakse haigekassa nõukogu viimasest pakkumisest, mis tagaks streikijate nõutud palgatõusu kahe aasta jooksul - vähemalt 11,7 protsenti arstidele, vähemalt 17,5 protsenti õdedele ja vähemalt 23,2 protsenti hooldajatele.

Streigikomitee arutab streigi jätkumise vormi tuleval nädalal. Tõenäoliselt teevad mõnepäevase toetusstreigi uuesti Läänemaa ja Valga haigla ja võib-olla veel mõni haigla, kes igapäevases streigis pole osalenud. Võimalik, et osa pikalt streikinud haiglaid tõmbavad streigi ulatust ajuti koomale, et patsiente vastu võtta ning ka palgaraha teenida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles