Jüri Maloverjan: tunnel Bombayst Londonisse

, BBC Vene talituse korrespondent
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jüri Vendik
Jüri Vendik Foto: Erakogu

Muidugi kiusasid Vene võimud opositsiooni ka varem, kuid sellist intensiivsust nagu praegu, kusjuures just nimelt «demo­kraatlikult» meelestatud opositsiooni suhtes, pole vist varem olnud, kirjutab Postimehe Moskva-kolumnist Jüri Maloverjan.

Kaevas tunnelit Bombayst Londonisse – see lause Tengiz Abuladze kuulsast filmist «Patukahetsus» on jäänud vene keelde ja kultuuri Stalini ajal «rahvavaenlastele» esitatud absurdsete süüdistuste tingtähisena. Sel nädalal tsiteeriti seda Vene inforuumis tuhandeid kordi. Põhjuseks opositsiooni seast «rahvavaenlaste paljastamine».

Putini Venemaa on Stalini NSV Liidust kahtlemata väga kaugel, kuid kultuuriline järjepidevus on riigikorrast ja ajastust tugevam, ajalool aga on ikka see enesekordamise komme alles. Seda suutsid Vene võimud tõestada kaks korda ühe kolmapäeva jooksul, süüdistades ametlikult üht opositsiooniliidritest, Sergei Udaltsovi massirahutuste kavandamises välismaa raha eest, opositsiooni koordinatsiooninõukogu valimiste korraldajaid aga valijate raha varguses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles