Ristikivi sai tuntuks lasteraamatutega

Krista Kumberg
, lastekirjanduse uurija
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Alguses oli lastekirjandus. See piibellikult kõlav lause sobib hästi iseloomustama Karl Ristikivi kirjanikutee esimesi meetreid. Miks hakkas noor mees ühtäkki lastejutte kirjutama? Enamasti juhtub see siis, kui kirjutajal omal lapsed sünnivad ja nn lastetoa teema aktuaalseks muutub. Teine sagedamini esinev põhjus on elukutse. Koolmeistrid (ja kirikuõpetajad) puutuvad kokku laste lugemisvara nappusega teatavatel vajalikel teemadel ja võtavad seepeale sule pihku. Ristikivil peret polnud ja ta oli ise veel tudengiseisuses.

Uurijad on märkinud põhjusena majanduslikke huvisid. Mis tulevase kirjaniku toonast kehva rahalist seisu silmas pidades teps mitte kõrvalise tähtsusega polnud.

Kirjastus Loodus hakkas 1935. a romaanivõistluste eeskujul korraldama ka lastekirjanduse võistlusi, mille auhinnafondist osasaamine oli kindlasti arvestatav motivatsioon. Võistluse põhinõudeks seati teema positiivsus ja ainestiku kodumaisus. Nii sündis «Lendav maailm», mis esimese võistluse ära võitis ja 1935. a noore autori debüütteosena trükis avaldati. Raamatu eestimeelsuse tõttu kanti see Nõukogude okupatsiooni ajal keelatud kirjanduse nimekirja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles