Mo Yan mees, kes vaimustab maailma ja kohutab kodumaad

, Harvardi ülikooli Niemani stipendiaat
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mo Yan
Mo Yan Foto: SCANPIX

Ta pani maailma märkama suurt maad Hiinat. Ta pani endast kõnelema 1,3 miljardit hiinlast. Tema nimi on Mo Yan ja ta on 2012. aasta Nobeli kirjanduspreemia võitja.

Üleöö muutus Mo Hiinas tõeliseks internetifenomeniks. Hiina suurim uudisteportaal Sina.com korraldas nädal pärast Nobeli preemia võitja teatavaks tegemist tema kohta uuringu. 24 000st veebis vastanust oli 19 protsenti kuulnud enne auhinna saamist tema nime, 71 protsenti polnud aga temast ega ta teostest midagi kuulnud.

1980. aastate järgse ajakirjanikuna, kes kuulub nimetatud 71 protsendi sisse, sain tema teoseid sirvides aru, miks ta kodumaal nii tundmatu oli olnud. Mo on küll suurepärane kirjanik, aga tema teosed ei mahu Hiina praegusele kirjanduspõllule, pigem sobivad need kokku lääne esteetilise Hiina standardiga, mis rõhutab tugevaid juuri maamiljöös ja vähe tuntud poliitilist võitlust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles