Ajaloohuviliste klubi mattis Sinimäel 112 nõukogude sõduri säilmed

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sinimägede lahingute mälestusüritus  Grenaderi mäel.
Sinimägede lahingute mälestusüritus Grenaderi mäel. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Ajaloohuviliste klubi Otsing korraldas täna Ida-Virumaal Sinimäe alevikus Teise maailmasõja ajal Eestis hukkunud 122 nõukogude sõduri säilmete ümbermatmise kalmistule.

122 sõduri säilmed leidsid klubi liikmed aastatel 2010-2012 Ida-Virumaal Illuka ja Vaivara vallas, teatas klubi. Selles piirkonnas toimusid 1944. aastal ägedad lahingud Eestisse tungivate Nõukogude ja neid tõrjuvate Saksa vägede vahel.

Ajaloohuviliste klubil õnnestus kindlaks teha nelja sõduri säilmed. Need on Venemaalt Altai kraist pärit jefreitor Dmitri Kozlov, Krasnojarski kraist pärit meditsiiniõde Ljubov Andrejuk, Moskva oblastist pärit leitnant Mihhail Kokontsev ja Tobolskist pärit seersant Aleksandr Matkov.

Klubi Otsing tegutseb Eestis üle 20 aasta ning sinna kuulub üle 50 inimese. Aastate jooksul on klubi liikmed leidnud üle 600 Teise maailmasõja ajal Eestis hukkunud sõduri säilme. Klubi eestvedamisel on maha maetud nii nõukogude kui ka Saksa poolel sõdinute säilmeid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles