Linnuvabriku muna otsib endale uut asukohta

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
1978. aastal valmis klaasplastist muna keemiakombinaadis Orto.
1978. aastal valmis klaasplastist muna keemiakombinaadis Orto. Foto: Alar Ilo

Ligi 31 aastat Peterburi tee ja Saha-Loo tee ristmikul betoonposti otsas seisnud muna tuleb mujale viia, kuna see jääb veel tänavu algavale tee-ehitusele ette.



Kuue meetri kõrguse betoonposti otsas ilutsev klaasplastist valge muna on Peterburi tee ning Saha-Loo tee ristis seisnud juba lausa igaviku ehk 1978. aasta detsembrist alates. Tallinnast Narva poole sõitjad ei kujuta vist ettegi, et mingil ajal muna enam oma kohal ei ole.

Nii see aga tõesti läheb, sest tõenäoliselt käesoleva aasta lõpus algab Väo-Maardu teelõigu ning Loo ristmiku ümberehitus, millele legendaarne muna kahjuks osaliselt ette jääb.

Oli 1977. aasta, kui tollase Tallinna Näidislinnuvabriku, praeguse Talleggi eellase juhtkond tellis kunstitoodete kombinaadilt ARS viitskulptuuri, mis näitaks mööda Peterburi teed ehk endise nimetusega Leningradi maanteed sõitjatele kätte suuna Saha-Loole, kus linnuvabrik asus.

Töö sai endale ehte- ja metallikunstnik Leida Ilo, kes pärast erinevate variantide kaalumist otsustaski munakujulise skulptuuri kasuks.

Samal aastal kinnitas ARSi kunstinõukogu Ilo kavandi. Oma nõusoleku andis ka tollane Eesti NSV põllumajandusministeerium. Seega oli skulptuuri rajamiseks roheline tee olemas. Ilole on selgelt meelde jäänud põllumajandusminister Vello Linnu ütlemine: «See vorm on täiuslik – kana on sellega kaua vaeva näinud ja minul ei saa midagi selle vastu olla.»

Ilo sõnul tulid skulptuuri tegemisel muidugi ette igasugused raskused, sest «keegi ei olnud varem nii suurt muna munenud». Kunstnikule pakkusid oma abi tema sõpradest sepad ja keevitajad, kes tegid metallist valmis karkassi, ning ta võiski hakata kipsvormi tegema.

«ARS Monumentaalis töötanud sepad, pronksivalajad ja kiviraidurid said palju nalja, nähes, kuidas üks tüdruk suurt muna «muneb»,» on Ilo oma tollasest tegevusest jutustanud Jõelähtme valla lehele.

1978. aasta suvel sai muna kipsist vorm valmis. Seejärel võttis töö üle keemiakombinaat Orto, mis hakkas vormi järgi valmistama klaasplastist muna ennast. Enne jõule oligi skulptuur kuue meetri kõrguse betoonposti otsas.

Jõelähtme valla avalike suhete juht Merike Metstak ütles, et peale munale uue asukoha otsimise on vaja seda ka parandada, sest vihma, lume ja päikese käes seisnud klaasplastist taies on hakanud pragunema.

Jõelähtme vald on oma kodulehele üles pannud isegi küsitluse, et kohalikud inimesed saaksid avaldada oma arvamust, kuhu muna paigutada. Kõne alla võib tulla skulptuuri nihutamine umbes 100 meetrit lõuna poole, panna see püsti Loo asula keskväljakule, vallamaja ette või endise Loo talu kohale.

«Valla arhitektide esialgne mõte oli paigutada muna tulevase liiklussõlme keskele, aga vallarahvale see idee eriti ei meeldi,» ütles Metstak. «Kõige rohkem soovitakse uueks asukohaks ikkagi Loo aleviku mõnda keskset kohta.»

Kummaline on see, et kõrge posti otsas paiknevat muna ei tunnista praegu enda omandiks ei vald ega Tallegg. Skulptuur asub tegelikult riigi maal ja valla territooriumil. Metstaki sõnul peaks skulptuur intellektuaalselt kuuluma selle autorile ehk Leida Ilole.

Talleggi juhatuse liige Jüri Kuuskaru ütles, et Tallegg kui Jõelähtme kogukonna liige on kindlasti valmis kas rahaliselt või muul viisil kaasa aitama muna remontimisele ja selle teise kohta toimetamisele. Firma omaks ta aga skulptuuri ei tunnistanud, kuigi selle tellis kunagi Talleggi eelkäija.

Kuuskaru lisas, et ikkagi Jõelähtme vald peab otsustama, mida munaskulptuuri kui maastikuarhitektuuri elemendiga edasi teha, ning keegi peaks hakkama seda asja vedama.

Kuju ristmikul
Linnuvabriku muna

•    Autor – ehte- ja metallikunstnik Leida Ilo (pildil)
•    Tellija – Tallinna Näidislinnuvabrik, Talleggi eelkäija
•    Valmis 1978. aastal tarbekeemiakombinaadis Orto
•    Mõõtmed – 2,5 x 1,75 meetrit
•    Materjal – klaasplast
•    Asub Peterburi tee ja Saha-Loo tee ristmikul 6 meetri kõrguse betoonsamba otsas
Allikas: PM

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles