Kabinetiloogika: häma ja vassi!

Tuuli Koch
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pressiteade sai lõpliku kuju, kui Ülari Alamets oli teksti üle vaadanud.
Pressiteade sai lõpliku kuju, kui Ülari Alamets oli teksti üle vaadanud. Foto: Repro

Teadlikult arstide esimese streigipäeva pärastlõunale sokutatud pressiteade EASi vigaselt jagatud miljonitoetustes tõi pärast põhjalikku PR-ettevalmistust ikka kaasa vale ja vassimise.

Kõigil ministeeriumidel, riigiettevõtetel on korralik meediaosakond ja pigem reegli kui erandina lisaks ka väljast poolt maja nõustamiseks palgatud suhtekorraldusfirma. Ettevõtluse Arendamise sihtasutusel samuti.

Kui septembris saadi EASis lõpuks aru, et enam pole võimalik ettevõtjatele vigaselt jaotatud toetuste teemat varjata, istuti maha kriisikoosolekutele, koostati erinevaid pressiteateid, pakuti, et proaktiivne halva uudise välja toomine on kindlasti parem, kui varjamine.

Spetsialistid mainekast PR-firmast Corpore aitasid koos EASi meediaosakonnaga koostada pressiteate projekti, mis tänaseks on levinud lisaks EASi majale ka rahandus-ja majandusministeerumisse ja ka Postimehe kätte. Esimene versioon rääkis sisuliselt ära kõik, milleni Postimees jõudis pärast urgitsemist ja esmaspäeval ka kirjutas. Selles oli kirjas, kuidas EASi juhatus tutvustas nõukogule septembris valminud mahukat järelanalüüsi, mis tuvastas, et 61 toetust saanud projekti puhul kogusummas 10,48 miljonit eurot ei ole EAS järginud Euroopa Komisjoni poolt lubatava riigiabi tingimusi ja võivad seetõttu kuuluda tagasinõudmisele.

Pressiteate esimeses projektis rõhutati, et EASi initsiatiivil kontrolliti kõiki võimaliku veaga projekte alates 2007. aastast selle aasta maini. «Taotluseid ja toetuse saamiseks esitada tulevaid kuludokumente ei olnud EAS enne käesoleva järelkontrolli antud Euroopa Komisjoni nõudele vastavuse osas kontrollinud,» tõdes EASi juhatuse liige Krõõt Kilvet. Aus ülestunnistus. Tõdetakse, et ühes projektis on juba tagasinõue tehtud ja ülejäänud projektide puhul on EASilt kavas pidada nõu toetuste saajatega ja võimalusel algatada koostöös rahandusministeeriumiga riigiabi loa tagantjärgi taotlemine Euroopa Komisjonilt väljaspool grupierandi regulatsiooni. Selleks ajaks oli EASi jaoks oma töö teinud ka juba Eesti üks edukamaid advokaadibüroosid Sorainen eesotsas Allar Jõksiga, et leida nüansse, kuidas ettevõtjaid tagasimaksmisest päästa.

«Tegemist on tõsise murega nii toetusi saanud ja need juba ära kulutanud organisatsioonidele, kui ka EASi jaoks, kuna juhul, kui väliste auditite poolt tuvastatud probleemsete toetuste osakaal ületab 2 protsenti niinimetatud veapiiri, võidakse Euroopa Komisjoni poolt seada kahtluse alla EASi akrediteering toetuste jagamisel või edasised väljamaksed külmutada,» ütles Kilvet ja sellega oli esimeses pressiteates kogu probleemi tõsidus ja EASi poolne murelikkus välja toodud.

PR-firma Corpore oli rahul, EASi meediainimesed samuti. Postimehe paberväljaandes saate näha, mis juhtus avameelse pressiteatega, kui seda oli kohitsenud EASi juhatuse esimees Ülari Alamets.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles