Eestlase geen lõimub loodevenelase omaga

Nils Niitra
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tõnu Esko koostas oma doktoritöö raames geneetilise struktuuri kaardi, kus populatsioonide paiknemine oli selges korrelatsioonis geograafilise asendiga.
Tõnu Esko koostas oma doktoritöö raames geneetilise struktuuri kaardi, kus populatsioonide paiknemine oli selges korrelatsioonis geograafilise asendiga. Foto: Sille Annuk

Läinud reedel Tartu Ülikoolis doktorikraadi kaitsnud geneetikul Tõnu Eskol (27) on hoolimata noorusest ette näidata kümneid publikatsioone maailma tippteadusajakirjades. Doktoritöö võttis kokku vaid osa sellest, millega ta on viimase kolme aasta jooksul tegelnud.

Muu hulgas valmis Esko osalusel teadusartikkel, mis kinnitab eestlase geneetilist kuulumist Euroopa rahvaste hulka, teisalt aga soomlaste harjumatut kaugust meist. «Võrdlesime omavahel erinevaid rahvaid, et näha, millised rahvused on sarnasemad,» selgitas ta.

Teadlased uurisid 16 Euroopa rahvust, neist mõnda – näiteks lõunasoomlasi ja Kuusamo piirkonna põhjasoomlasi – uuriti ka kahes osas. Igast sellisest populatsioonist analüüsiti kuni saja inimese DNA-järjestusi ja saadi rahvuste erinevusindeksid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles