Konservatiivne analüütik ei usu veel sotside võidukäiku

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Mitte ainult Rumeenias, vaid veel mõnes teiseski riigis on sotsid tagasi võimul, kuid sügavaimal kriisiajal peaaegu kogu ELis valimistel võidutsenud konservatiivide langusest on vara rääkida, leiab konservatiivse mõttekoja Centre for European Studies asejuht Roland Freudenstein.

«Suhteliselt on tagasiminek,» tunnistab ta Postimehele. «Aga see pole võrdne areng kõigis liikmesmaades. Meil on kohti nagu Hispaania, kus paremtsentristid tulid võimule alles hiljuti. Suurbritannias ei ole võimul küll Euroopa Rahvaerakonna (EPP) liikmespartei, aga siiski konservatiivid. Ning Saksamaal näib, nagu jääksid paremtsentristid mingil moel võimule ka pärast tuleva aasta valimisi.»

Freudenstein juhib tähelepanu sellele, et ELi suurriikidest on vasakule pöördunud vaid Prantsusmaa, kus tänavu valiti presidendiks sots François Hollande ja ka parlamenti sotside enamus. «Seda pidasid sotsid pöördepunktiks, et nende halb aeg on läbi. Samas olid nad enne seda ka olukorras, kust enam hullemaks minna poleks saanud,» leiab ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles