Amet: paljude lasteasutuste elektrijuhtmed on kontrollimata

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Elektrijuhtmed laes. Pilt on illustratiivne
Elektrijuhtmed laes. Pilt on illustratiivne Foto: Margus Ansu

Tehnilise järelevalve ameti kogutud andmete põhjal vastavad kõikide lasteasutuste elektrikapid nõuetele 45 protsendil omavalitsusestest, 35 protsendil vastavad osaliselt ning 20 protsendil on nendes asutustes elektripaigaldiste tehniline kontroll tegemata.

TJA viis läbi üle-eestilise munitsipaallasteasutuste elektripaigaldiste järelevalvekampaania, et saada ülevaade paigaldiste olukorrast ning nende vastavusest elektriohutusseaduse nõuetele.

Maakonniti on kõige paremas olukorras Järvamaa lasteasutuste elektripaigaldised, kus kõik paigaldised vastavad nõuetele 83 protsendis omavalitustest.

Suhteliselt heaks võib pidada ka Hiiu-, Saare- ja Läänemaad, kus nõuetele vastavad 60 protsenti omavalitsuste lasteasutustest.

Kõige vähem on omavalitsusi, kus elektripaigaldistel on tehnilised kontrollid tehtud, Rapla-, Tartu-, Viljandi- ja Lääne-Virumaal.

Kõige rohkem on omavalitsusi, kus ühelgi lasteasutuse elektripaigaldisel ei ole tehniline kontroll tehtud, Valgamaal ja Viljandimaal.

Eesti suurimal omavalitsusel Tallinna linnal, kellel on 200 lasteasutust, on TJA-le teadaolevalt vaid 20 protsendil lasteasutuste elektripaigaldistest kõik nõuded täidetud.

Kuigi tehnilise kontrolli tegemata jätmine ei pruugi tähendada, et paigaldis on tehniliselt korrast ära, on tehnilise kontrolli õigeaegne tegemata jätmine siiski tõsine rikkumine, märgib TJA. Sellisel juhul ei ole tõendatud, et elektripaigaldis on nõuetele vastav ja kasutamiseks ohutu.

Enamik sellistest omavalitsustest on esitanud TJA-le ajakava, millal paigaldised nõuetega vastavusse viib. 30 omavalitsust on tänaseks oma lasteasutuste elektripaigaldised juba korda teinud.

TJA on algatanud järelevalvemenetlused omavalitsuste suhtes, kes ei vastanud või ei esitanud ajakava ning kelle lasteasutuste elektripaigaldistes on elektriohutusnõuded täitmata.

Tehnilise järelevalve amet tuletab meelde, et elektripaigaldise võib kasutusele võtta ning seda  kasutada juhul, kui see vastab õigusaktide nõuetele. Elektripaigaldise nõuetelevastavuse eest vastutab omanik, kelle kohuseks on muuhulgas korraldada  ettenähtud juhtudel tehnilise kontrolli teostamine ning käidukorraldaja määramine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles