Kuhu oled jõudmas, eesti kultuur?

Rein Veidemann
, TLÜ EHI professor / Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Peeter Langovits

Sellele küsimusele püüab vastata Tallinna Ülikooli nüüdiskultuuri uurimiskeskuse juhataja Aili Aarelaiu-Tardi koostatud kaheköiteline kogumik, mille autoritest on enamik sama keskuse teadurid, kuid kaasatud on teisigi sotsiolooge ja kultuuriuurijaid. Eesmärgiks on kirjeldada ja analüüsida Euroopa ning laiemaski ajalis-ruumilises kontekstis neid murrangulisi muutusi, mis on aset leidnud uue aastatuhande esimesel kümnendil eesti kultuuriväljal ning ühiskonnas.

Väidete ja argumentide tõsiseltvõetavuse ja tulevikku suunatud järelduste usaldusväärsuse kindlustab esinduslik empiiriline materjal (küsitlused ja teiste uuringute tulemused) ning iga autori poolt kindla teoreetilis-metodoloogilise raamistiku järgimine. Raamatute lisaväärtuseks on viidatud autorite ja kasutatud mõistete indeks. Käsitluste äärmist aktuaalsust ja professionaalset kõrgtaset on tõdenud kogumike retsensendid, Tartu Ülikooli emeriitprofessor Peeter Vihalemm ja Rootsis Södertörnis asuva Läänemere ja Ida-Euroopa uuringute keskuse professor Anu Mai Kõll.

Siinkirjutaja arvustuse selline sissejuhatus laseb lugejal ehk arvata, nagu oleks tegemist üksnes akadeemilisele kogukonnale määratud tekstikogumikuga. Vastupidi, akadeemiline rangus – mis tähendab seda, et mitte ei arvata, vaid väidetakse ja seejärel ka argumenteeritakse – pole takistuseks uudse ja rohke teadmise esiletulekuks kogu oma intrigeerivuses (käibemüütide kummutamine, probleemide ja väljakutsete sõnastamine, teises köites koguni selgelt subjektiveeritud lähenemine). Niisiis, mis tahes masti poliitikud, kultuurivälja korraldajad või ametnikud, õpetajad ja ajakirjanikud, kõik kultuurihuvilised ja Eesti tuleviku pärast muretsejad – siin on teile kohustuslik lektüür!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles