Kalle Muuli: lahing Kibuvitsa baaris

Kalle Muuli
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jäägrikompanii üks juhte Jaak Mosin
Jäägrikompanii üks juhte Jaak Mosin Foto: Peeter Langovits

Vaevalt oli Laar 22. oktoobril esimest korda peaministrina üle oma kabineti läve astunud, kui kohe läks mahtra lahti. Väärika riigiameti asemel ootas teda ees katastroofikolle, kus tuli käigult hakata tegelema asjadega, milleks ta üldse valmis polnud.

Kõige hullem oli lugu julgeolekuga, riik seisis kodusõja lävel. Oktoobri algul olid neli Kaitseliidu malevat teatanud, et umbusaldavad kaitsejõudude juhte ning alluvad edaspidi vaid riigi presidendile. Mässajad saatsid Kaitseliidu peamajja relvastatud võitlejad, kes keeldusid sealt lahkumast. Kui Kaitseliidu operatiivosakonna ülem Jüri Kadak kaitseväe appi kutsus, peksid Läänemaal Pullapääl asuva jäägrikompaniiga seotud kaitseliitlased Kadaku tema oma kabinetis lihtsalt läbi.

Kõige esimene telefonikõne, mille Laar peaministrina vastu võttis, tuligi Läänemaalt. Sealne politseiprefekt teatas ohvriterohkest verevalamisest Laulasmaal. Jäägrikompanii võitlejad olevat maffiaga peetud lahingu käigus Kibuvitsa baari puhtaks tulistanud ja mets olevat laipu täis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles