EKD kongress avaldas pankrotiotsuse üle nördimust

Berit-Helena Lamp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
EKD esimees Peeter Võsu.
EKD esimees Peeter Võsu. Foto: Marina Puškar

Erakonna Eesti Kristlikud Demokraadid reedene kongress avaldas nördimust äsja välja kuulutatud pankroti üle, kuna võla maksetähtaega on veel üle kaheksa aasta, kuid otsuse vaidlustamine käib väikeerakonnal üle jõu.

Mitmed avaldasid oma sõnavõttudes arvamust, et eesti valimisseadus on väikeerakondade suhtes vaenulik, piirates nende rahastamise võimalusi sedavõrd, et ei jää ühtegi võimalust jätkata. Viie protsendine valimiskünnis koos sadu kordi suurema eelarvega annab suurtele konkurentsitu eelise. Tulemuseks on suurerakondade kõigutamatu positsioon, mida ka skandaalid ei murra, teatas EKD esimees Peeter Võsu

Mitmed EKD liikmete hulgast on läbi erakonna 14 aastase ajaloo kohalikul tasandil valituks osutunud ja tänagi on neid kohalikes volikogudes. Neile on erakonna lõpetamine kõige suuremaks löögiks.

Erakonna juhatus soovitas kongressil poliitikas jätkata soovivatel liikmetel liituda IRLga, kes lähipäevil asutab erakonna struktuuri osana kristliku fraktsiooni.

Viimase aasta jooksul on EKD juhatus pidnud läbirääkimisi IRLga võimaliku liitumise asjus. Maailmavaatelt on IRL EKD liikmetele kõige sobivamaks alternatiiviks oma erakonnale.

«EKD esimehena taandasin ennast juhatusest, et vaatamata ebaõiglasele erakonna lõpetamisele minna uute võimalustega edasi, milleks on IRL ja selle loodav kristlik fraktsioon. Loodan, et see on eeskujuks ka teistele EKD liikmetele. See on kindlasti mõistlikum, kui pettununa eesti valimissüsteemis lõpetada aktiivne osalemine poliitikasm,» ütles erakonna esimees Peeter Võsu.

EKD juhatusest taandas ennast ka aseesimees Aldo Vinkel ja kauaaegne liige Dr. Aarand Roos.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles