Kivirähk: Eestis kipub domineerima «kõvade meeste» retoorika

Oliver Kund
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Juhan Kivirähk.
Juhan Kivirähk. Foto: Mihkel Maripuu

Sotsioloog Juhan Kivirähki hinnangul näitavad hiljutised Reformierakonna skandaalid, et igasugusele kriitikale vaatamata enesele kindlaks jäämine ja erakondlikest dogmadest erinevate seisukohtade naeruvääristamine on kujunenud Reformierakonna põhitaktikaks.

Kivirähk nentis Vikerraadio päevakommentaaris, et lõppev nädal oli Eesti sisepoliitikas väga mõtlemapanev: kolmapäeval heitis Reformierakond oma ridadest välja hämarad rahastamisskeemid avalikkuse ette toonud Silver Meikari, protestiks selle otsuse vastu astus erakonnast välja üsna mitu staažikat liiget.

«Kuid kõik see on Reformierakonnale nagu hane selga vesi. Igasugusele kriitikale vaatamata enesele kindlaks jäämine, erakondlikest dogmadest erinevate seisukohtade naeruvääristamine on ikka olnud taktika, mis sellele parteile seni edu on toonud ja selle peale loodetakse ka tulevikus,» ütles Kivirähk.

«Näib, et Reformierakonna puhul on hakanud toimima sarnane fenomen nagu oleme pikka aega näinud Keskerakonna juures – mida rohkem neid kritiseeritakse, seda tugevamini toetajad nende ümber koonduvad.»

«Ohtlikult lähedal tundub olevat see piir, millest alates ausus ei ole enam ühiskonnas normiks, vaid kipub muutuma anomaaliaks; piir, millest alates pääseb poliitikas domineerima "kõvade meeste" retoorika, mida viimasel ajal üha enam juhtivate reformierakondlaste suust võib kuulda,» hoiatas sotsioloog.

«Pehmeid sotsiaalseid väärtusi, ükskõik missuguses avaldumisvormis, naeruvääristatakse. Empaatia, ühiskonna nõrgemate liikmete toetamine, sooline võrdõiguslikkus, tolerantsus vähemuste suhtes – kõik see lükatakse hoolimatult kõrvale,» nentis Kivirähk.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles