Illar Hallaste - sihikindel idealist, kes panustas Eesti vabariigi taasloomisse

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Illar Hallaste
Illar Hallaste Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Postimees avaldab perekonna järelehüüde laupäeval pärast kuu aega kestnud insuldijärgset võitlust meie seast lahkunud Illar Hallastele.

Illar Hallaste oli kirikuõpetaja, poliitik, jurist, ettevõtja, innukas sportlane, reisikorraldaja ja suure pere isa. Maksimalistina ei teinud ta midagi poolikult. Kui tundus, et tee on ees püsti ja edasi minna ei saa, leidis ta ikka viisi, kuidas olukorrast välja tulla. Pärast õpinguid Otepää spordiinternaatkoolis omandas ta keskhariduse sünnilinna Kohtla-Järve õhtukoolis. Seejärel astus ta Tartu ülikooli õigusteaduskonda, kuid eksmatrikuleeriti religioossete veendumuste tõttu. See innustas teda astuma usuteaduse instituuti, mille ta lõpetas väga lühikese ajaga. Esialgu takistas KGB tema sisseastumist, kuid tal võimaldati sooritada kõik eksamid kogu õppekava ulatuses. Tollasel peapiiskop Edgar Hargil õnnestus nõuda endale õigus teda instituuti vastu võtta. Kohe oli Illaril ette näidata tehtud eksamite loetelu ja seega anti talle kohe ka diplom lõpetamise kohta. 1982. aastal ordineeriti ta EELK kirikuõpetajaks.

Mitmes koguduses pastorina teenimise kõrvalt osales ta aktiivselt Eesti iseseisvuse taastamises Eesti Muinsuskaitse Seltsi ja Eesti Kristliku Liidu (millest kasvas välja Eesti Kristlik-Demokraatlik Liit) asutajaliikmena. Nagu mitmete teistegi inimeste puhul, sai neist organisatsioonidest ka tema hüppelaud poliitikasse ja ainulaadne võimalus olla Eesti vabariigi taasloomise juures. Ta oli Ülemnõukogu ja Eesti Kongressi liige, Eesti Komitee, Põhiseaduse Assamblee ning riigikogu VII koosseisu liige.

1995. aastal lõpetas ta siiski viimaks Tartu ülikooli õigusteaduskonna ning pidas seejärel omanimelist õigusbürood. Samuti tegeles ta reisikorraldusega välismaal ja transpordikorraldusega Eestis. Ta pani suurt rõhku silmaringi laiendamisele läbi reisimise, mis aitab näha maailma kogu selle mitmekesisuses, ning pidas emotsionaalse vara kogumist materiaalsest varast märksa olulisemaks. Üks tema erilisi kirgi oli Aasia köök.

Illar oli haruldaselt energiline ja teotahteline inimene, kes jõudis pooleli jäänud eluteest hoolimata teha ja näha ääretult palju. Ta oli idealist ja ühtlasi väga intensiivne inimene, kes vaimustus alati kiiresti, asus kohe tööle selle elluviimise kallal ja pühendas end täielikult oma eesmärkide poole pürgimisele. Illar uskus, et edu aluseks on armastus oma töö vastu, ning innustas inimesi valima endale sobivaim valdkond ja andma seal endast parim.

Viimasel kümnendil muutusid tema elu lahutamatuks osaks palverännakud Santiago de Compostelasse. Tema viimane rännak oli veel selle aasta maikuus. Tema suureks sooviks oli rajada palverännutee Eestist Viimsi püha Jaakobi kirikust Santiago de Compostelasse.

Kolmkümmend neli aastat kestnud abielust Hilja Seppeneniga sündis kaheteistkümne aasta jooksul viis tütart ja kolm poega. Peres on haridust alati väärtustatud - kaheksast lapsest on kõrghariduse omandanud või seda parajasti omandamas kõik peale noorima, kes lõpetas äsja keskkooli. Enne surma jõudis ta ära näha ka neli lapselast.

Illar hindas perekondlikke väärtusi väga. Just pereisa eestvedamisel tuli kogu meie suur ja järjest laienev perekond ühe katuse all kokku traditsiooniliselt vähemalt kaks korda aastas - jõuludel ja ülestõusmispühadel.

Tema eluküünal põles läbi väga eredalt ja liiga kiiresti. Me jääme temast alati puudust tundma. Tema elutarkus ja mõju käib meiega kaasas elu lõpuni.

Perekond soovib siiralt tänada kõiki, kes on olnud meile toeks oma südamlike palvete, soovide ja mõtetega.

Illar Hallaste ärasaatmine toimub laupäeval, 3. novembril kell 12 Tallinna Kaarli kirikus. Hüvasti saab jätta alates kella 11.30.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles