Aleksander Tõnnisson: piraatide riik

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aleksander Tõnnisson
Aleksander Tõnnisson Foto: Erakogu

Eri hinnangutel pole makstud kuni 65 protsendi kogu Eestis tarbitava intellektuaalse omandi eest. BSA (Business Software Alliance) andmetel on pool Eestis kasutatavast tasulisest tarkvarast omandatud illegaalselt. Eesti kuulub 5. DVD regiooni teiste riskiriikidega – kogu endine idablokk, Venemaa, India ja enamik Aafrikast. Ainult Hiina on veel hullem – auväärne 6. koht DVD regioonide pingereas piraatluse tõttu, mis küündib 91 protsendini. Teatud tarkvara ei müüda Eestisse endiselt ning kõigest mõne aasta eest ei olnud Eestis võimalik vastu võtta PayPali makseid. Statistika järgi on mehed ja naised piraatluses ühtmoodi aktiivsed.

Üks USA tarkvarafirma pakkus allalaadimiseks tasuta prooviversiooni, välja arvatud 25 riigis maailmas. Enamasti koosnevad sellised nimekirjad riikidest ja regioonidest, mida seostatakse suure terrorismiohuga, vohava piraatlusega või küberkuritegevusega. See nimekiri sisaldas enim levinud piraatlusega riike ja Eesti kuulus väljavalitute hulka. Lätit ja Leedut selles nimekirjas polnud.

Nelja kuu eest kolisime perega tagasi Tartusse. Ühel vihmasel suveõhtul otsustasime naisega laenutada DVD. Me ei teadnud, et viimane laenutus Tartus suleti tänavu jaanuaris. Peamiseks põhjuseks toodi turu kokkukuivamine torrenti ja teiste failivahetusmeetodite leviku tõttu. Me ei tahtnud seda alguses uskuda – viimase nelja Saksamaal veedetud aasta jooksul ei olnud ma kohanud kedagi, kes neid failivahetusteenuseid kasutaksid. Ametlik statistika seda kogemust küll ei toeta, sest ka Lääne-Euroopas on tarbitavast sisust 33 protsenti omandatul ebaausal viisil. Võib-olla seda lihtsalt varjatakse paremini, areng seegi. Alkohooliku esimene samm paranemise suunas olevat probleemi tunnistamine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles