Tallinna vene muuseumid tülitsevad nagu kass ja koer

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tallinnas on tänase seisuga kaks vene muuseumi – ühel on kümme aastat kogutud varad, teisel ilusad, kuid esialgu üsna tühjad ruumid vanalinnas.


Linnavolinik Ants Leemets esitas paari nädala eest abilinnapea Mihhail Kõlvartile üsnagi lakoonilise arupärimise: mida on Vene Muuseum tänase seisuga ära teinud?

Kõlvart kirjeldas pooleteisele masinakirjalehele mahtuvas vastuses seda, kuidas muuseumile leiti ja osaliselt remonditi ruumid Pikal tänaval, koostati kontseptsioon ning et 26. oktoobril avatakse seal juba esimene näitus.

Abilinnapea jättis aga targu mainimata, et näitus ei koosne mitte muuseumi oma varadest, vaid on koostatud nii Eesti kui Peterburi kunstnike liitude abil. Seda sel lihtsal põhjusel, et üle kümne aasta tegutsenud MTÜ Vene Muuseum keeldub linna loodud sihtasutusele Tallinna Vene Muuseum oma varasid üle andmast.

MTÜd juhib endine riigikogulane Sergei Ivanov, kes vene muuseumi asja omal ajal esimesena ajama hakkas. Ivanov on sellega ilma tasu saamata tegelenud kümme aastat ning tänaseks on olukord selline, et muuseumi küllaltki hinnalised varad seisavad äärelinnas ühes korralikult köetud ja hästi valvatud laoruumis. Ning Tallinna linnale ei kavatse Ivanov ja tema kaastöötajad neid üle anda.

2001. aastal me tegime MTÜ Vene Muuseum. Võtsime helgemad pead vene kultuurist kokku, tegime plaane, missugune muuseum võiks olla, kirjutasime kontseptsiooni. Tegime ära, saime esimese miljoni, ostsime ühte-teist,» meenutas Ivanov.

Siis rääkis tollal veel Reformierakonda kuulunud Ivanov Margus Allikmaa ja Rein Langiga. «Tegin ettepaneku luua sihtasutus koos meie MTÜ, Tallinna linna ja kultuuriministeeriumiga. Kõik olid nõus, et vene muuseumi on väga vaja. Kirjutasime suured projektid, sihtasutuse põhikirja ja siis võim vahetus – Tallinnas oli üks erakond võimul, Toompeal teine. Ja arusaadavalt ei saanud enam sihtasutust teha,» rääkis Ivanov.

Siis üritas ta Tallinna linnaga kahepeale sihtasutust luua. «Ajasin kolm aastat Savisaarega asju. Ütlesin talle, et paneme asja käima, ma annan kõik varad sihtasutusele. Tallinn mõnitas meid kolm aastat ja ikka ei saanud asja. 2010. aastal ajasin sotsidele peale, et paneme muuseumi rajamise koalitsioonileppesse. Nii saigi sihtasutuse lõpuks käima, aga koalitsioon läks aasta lõpus lõhki ja sellest peale lõpetati minuga igasugune jutt ära ja nõuti ainult, et ma varad üle annaksin. Mina tahtsin teha kõike tsiviliseeritult ja ütlesin, et kirjeldame kõik asjad ära, võtame arvele ja me anname kõik üle. Tallinn polnud sellega nõus,» rääkis Ivanov.

Kuna linn oli varem MTÜ tegevust rahastanud, siis hakati nõudma raha tagastamist või varade üleandmist ning ähvardati kohtuga. Veel oktoobri alguses kinnitas abilinnapea Kõlvart Postimehe ajakirjanikule, et hagi antakse kohe-kohe sisse. Aga eelmisel reedel toimunud linnale kuuluva vene muuseumi avamisel ütles selle juhatusse kuuluv Tallinna kesklinna vanem Mihhail Korb, et seda ilmselt ei tehta. «Ei ole mõtet võitlemisele energiat kulutada. Me läheme edasi ja arendame seda muuseumi, mis on nüüd loodud. Inimesed annetavad peaaegu iga päev muuseumile midagi. «Inimesed tulevad siia, toovad oma esemeid ja räägivad nendega seotud lugusid,» ütles Korb.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles