Muudatus annab museaalide ostueesõiguse riigile

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kultuuriministeerium saatis justiitsministeeriumisse kooskõlastamisele uue muuseumiseaduse eelnõu, mis annab muuseumi tegevuse lõpetamisel võõrandatavate museaalide ostueesõiguse riigile.

Juhul kui muuseumi omanik soovib selle tegevuse lõpetamise käigus museaale tasuta võõrandada, on ka seda võimalik teha esmajärjekorras riigile. Sätte eesmärk on ühelt poolt soov jätta eriti väärtuslik kultuuripärand avalikku kasutusse ning teisalt takistada muuseumide omanike võimalikku omakasupüüdlikkust.

Eelnõule esitatud ettepanekud töötati koos muuseumide esindajatega läbi. Elavat arutelu tekitas museaalide raamatupidamises põhivarana arvele võtmine. «Leiame, et museaalide kaudu täidab muuseum oma ülesannet kultuurivarade hooldajana ja vahendajana, seega ei peaks museaale kajastama raamatupidamises,» märkis kultuuriministeeriumi muuseuminõunik Marju Reismaa.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles