Kirjakampaania üritab Siim Kallase suud avada

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Siim Kallas
Siim Kallas Foto: SCANPIX

Ajakirjanik Toomas Kümmeli ja tema mõttekaaslaste veebikampaania «Kiri eurovolinikule» üritab sundida Euroopa Komisjonis töötavat Siim Kallast vastama küsimustele, mis puudutavad väidetavat VEB fondiga seotud sadade miljonite kroonide varastamist.

«Välismajanduspangast (Vnešekonombank – VEB) on Eesti pankade külmutatud korrespondentkontodelt kadunud 45 miljonit dollarit Eesti ettevõtete, keskpanga ja valitsuse raha. See suurvargus on kahtlemata Eesti ajaloo suurim,» seisab Kümmeliga seotud MTÜ VEB Tõefond algatuse põhjenduskirjas.

Ettevõtmise algatajad väidavad, et selle raha kadumise peaosatäitjad kuuluvad Eesti poliit- ja ärieliiti ning kipuvad temaatilistele küsimustele ülbelt vastamata jätma.

«Küsimustele keeldus järsult vastamast ka Eestit esindav Euroopa Komisjoni volinik Siim Kallas,» seisab tekstis. «Aeg on nad kodanike ühisel jõul rääkima sundida. Rahvas nõuab ausaid vastuseid ja seda ei saa ega ka tohi lõpmatuseni eirata.»

Kampaanias osalejad kopeerivad selle kodulehel olevad kümme VEB fondi puudutavat küsimust ja postitavad need Siim Kallase kabineti ja tema isiklikule e-posti aadressile.

Täna öösel käivitatud algatuses on selle Facebooki-kodulehe andmetel kella 15 seisuga lubanud osaleda 48 inimest, teiste seas näiteks kirjanik Berk Vaher, kirjanik Ervin Õunapuu, lastevanemate liidu esimees Enn Kirsman, ajakirjanik Askur Alas, ärimees Mati Väärtnõu ja kunstnik Peeter Laurits. Toetust ettevõtmisele on avaldanud veel IRLi ridadesse kuuluv Tarmo Kruusimäe (tuntud ka kui Kojamees) ning praeguseks parteitu poliitik Jaanus Raidal.

Toomas Kümmeli sõnul on tema soov teha Eestit Euroopa Komisjonis esindavale ametnikule Siim Kallasele selgeks, et küsimustele nii olulises asjas tuleb vastata. «Sest tema vastused on olulised nii tema isiku kui ka Eesti riigi mainele,» kirjutab Kümmel. «Tõde peab võitma, ka VEB fondi loo väga ulatusliku riisumise tagamaades!»

Tema sõnul mõjuvad Kallase vaikimine ja vastustest keeldumise toon halvasti Eesti demokraatiale ja sõnavabadusele, eriti olukorras, kus ühiskonnas võib täheldada pettumist, kuna poliitiline eliit ei pea kinni demokraatia põhiväärtustest.

Ta soovitab postitada eelmainitud kirju Kallasele «niikaua, kuni ta on sunnitud kodanike survele alluma ja andma vastused!»

Siim Kallas jättis septembris antud küsimuses kahel korral sisulise vastuseta ka Postimehe, märkides esmalt, et tal pole teema kohta midagi uut öelda, ning teiseks, et VEB fondiga seotud jutud on rahvaluule. Sarnaselt napisõnaliseks on jäänud ta ka ülejäänud meediakanalitega suheldes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles